Nadenken over je dood? Je zou het vaker moeten doen

begragen_of_cremerenDenk jij wel eens na over je eigen dood? Het liefst vermijd ik deze gedachtes allemaal, maar elk jaar dat ik ouder word, komen er alleen maar meer bij. Heel lang heb ik getwijfeld over mijn uitvaart. Wil ik begraven of gecremeerd worden? Eigenlijk kan ik nog steeds geen keus maken. Begraven en cremeren geven mij geen fijn gevoel. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om begraven te worden en dat heb ik ook vast laten leggen. Dit was de eerste stap, maar zeker niet de laatste. Voor de begrafenis zelf moet ook veel geregeld worden. Welke muziek vind ik mooi, welke locatie en versiering passen bij mijn uitvaart? Toch gek dat je jezelf bezighoudt met iets waar je zelf nooit het resultaat van gaat zien. Daarom doe ik het ook niet voor mezelf, maar voor mijn nabestaanden. Ik vind het voor hun belangrijk om van te voren mijn uitvaart goed geregeld te hebben. zij hebben het namelijk dan al zwaar genoeg.

In mijn omgeving is het ook niet een onderwerp dat vaak ter sprake komt; welke kleur bloemen wil jij graag op jouw begrafenis? Gelukkig is er, als je nadenkt over je dood, genoeg inspiratie online te vinden voor je eigen uitvaart. Deze ideeën geven een beeld van wat allemaal wel of niet mogelijk is, en dat maakt het voor jezelf ook een stuk gemakkelijker. Een uitvaart die goed bij jou als persoonlijkheid past, helpt de nabestaanden om je verlies beter te verwerken. Al mijn inspiratie schrijf ik op in een notitieboek en ik haal dan ook de meeste inspiratie van deze site af. Een uitvaartverzorger heeft de meeste informatie en kan goede onafhankelijke hulp geven.

Nu ik in mijn hoofd en in mijn notitieboek duidelijk in kaart heb hoe mijn uitvaart eruit gaat zien, kan ik het onderwerp laten rusten en hebben de nabestaanden er ook geen omkijken meer naar.

Geen reacties // Reageer