Nieuwe test kan longkanker eerder opsporen

Er is hoopvol nieuws rond de meest agressieve en dodelijke vorm van kanker: longkanker. Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een simpel uit te voeren test te ontwikkelen die longkanker al in een heel vroeg stadium opspoort. Zo vroeg dat patiënten in de toekomst mogelijk nog jaren te leven hebben, of zelfs genezen.

Wetenschappers weten al langer dat bepaalde genen, in verschillende stadia van de ziekte, via een ingewikkeld systeem worden uitgeschakeld. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat dat systeem te zien is in het longslijm van toekomstige patiënten. Daardoor bleken zij in staat te voorspellen welke patiënten longkanker krijgen, tot wel achttien maanden voordat de diagnose door de klassieke methoden de ziekte kon worden vastgesteld.

De ontdekking is baanbrekend omdat de kwaadaardige deling van longkankercellen vaak langzaam op gang komt, maar daarna razendsnel toeneemt. Zo snel dat er rap tumoren en uitzaaiingen ontstaan die moeilijk of niet meer te bestrijden zijn. Nederlandse longartsen noemen de ontdekking een belangrijke stap voorwaarts.

Bron: AD

Lees ook:Langer leven met agressieve longkanker
Lees ook:Simpele blaastest toont longkanker aan
Lees ook:Kleine longtumoren beter op te sporen met ct-scan
Lees ook:Nieuwe behandeling longkanker met een pil
Lees ook:Nederlander ontdekt nieuwe variant stofwisselingsziekte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>