Pijnbestrijding bij lage rugpijn kan beter

De pijnbestrijding bij patiënten met lage rugpijn moet veel beter kunnen. Dat staat in het proefschrift van André Wolff, hoofd van het Pijnkenniscentrum van het UMC St Radboud in Nijmegen. Hij promoveert op 10 mei. Patiënten met chronische pijn, in Nederland zo’n 800.000, hebben veel belang bij onderzoek naar de oorzaken van hun pijn. Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar toch dreigt de financiering ervan volgend jaar gestaakt te worden.

De helft van alle patiënten met pijn, heeft last van rugpijn. Daarvan is ongeveer veertig procent lage rugpijn die uitstraalt naar het been. De oorzaak van dit type pijn is vaak onduidelijk en moeilijk te vinden. Toch is kennis over de oorzaak cruciaal voor de behandeling, stelt André Wolff in zijn proefschrift.

Hij heeft de waarde onderzocht van de zenuwblokkade, een methode om bij moeilijk behandelbare chronische pijnpatiënten vast te stellen waar de pijn vandaan komt. De arts verdooft dan tijdelijk één voor één bepaalde zenuwwortels van het ruggenmerg om vast te stellen welke zenuw betrokken is bij de pijn. Als dat eenmaal bekend is, kan de pijn effectief bestreden worden door de zenuw chirurgisch uit te schakelen.

Helaas brengt een zenuwblokkade de pijn onvoldoende in beeld. De effecten van een zenuwblokkade op pijn, gevoel en spierkracht zijn per patiënt verschillend en slecht voorspelbaar. Het onderzoek van Wolff leidde tot het verrassende inzicht in de oorzaak hiervan, namelijk dat door de pijn de zenuwfunctie sterk verandert.

Volgens Wolff moet er meer onderzoek gedaan worden naar de invloed van pijn op het functioneren van de zenuwen. "Als de pijn chronisch wordt, is het eigenlijk al te laat", zegt hij. "Er ontstaat een vicieuze cirkel. Chronische pijn heeft een negatieve invloed oop de zenuwfunctie, waardoor de gevoeligheid en het pijnlijke gebied groter worden en de pijn zichzelf instand houdt."

Pijnbestrijding is in Nederland pas zo’n vijftien jaar geleden op gang gekomen. Het is een jong specialisme dat nog nauwelijks de tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen.

Bron: zorgkrant.nl

Lees ook:Paracetamol beter bij lage rugpijn
Lees ook:Onbegrepen lage rugpijn beter te behandelen
Lees ook:Eerste pijnpoli voor brandwondenpatiënten
Lees ook:‘Pijnbestrijding op spoedeisende hulp kan beter’
Lees ook:Viagra helpt ook tegen rugpijn

1 Reacties // Reageer

One thought on “Pijnbestrijding bij lage rugpijn kan beter

  1. Rob van de Langenberg

    De voornaamste oorzaak van veel rugpijn is langdurig zitten. Door het gebrek aan beweging ervaren veel mensen met rugpijn zitten als zeer pijnlijk. Gelukkig is hier een oplossing voor. Door beweging toe te voegen aan het zitten wordt de pijn verlicht of zelfs helemaal weggenomen. ErgoDynamics brengt zitoplossingen op de markt op basis van de bewezen RCPM-technologie waarbij de zitting 0,8 graden roteert. Voor meer informatie, kijk op http://www.ergodynamics.com.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>