Calcium en ijzer verhogen risico longkanker

Zink, ijzer en calcium uit de voeding spelen mogelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van longkanker, in het bijzonder bij rokers. Dit concluderen onderzoekers van Harvard na een onderzoek onder ruim 2000 personen.

Zink, ijzer en calcium spelen een rol in het metabolisme van zuurstofradicalen. De inname van deze mineralen is ook geassocieerd met risco van colorectale kanker, borst- en prostaatkanker.

Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens van 923 patiënten met longkanker en 1125 gezonde controlepersonen. Bij aanvang van het onderzoek, dat tussen 1992 en 2000 plaatsvond, werden de gegevens verkregen via een voedingsvragenlijst.

Calcium en ijzer waren geassocieerd met een hoger risico van longkanker en zink met een lager risico. Wanneer het vijfde deel met de hoogste inname met vergeleken met het vijfde deel met de laagste inname, was het risico voor calcium 45 procent hoger, voor ijzer 64 procent hoger en voor zink 29 procent lager. Wanneer de drie mineralen samen werden bekeken in het zelfde model, was de gevonden relatie nog sterker.

Bron: voeding.web-log.nl

Lees ook:Vitaminepillen verhogen sterftekans oudere vrouwen
Lees ook:Zwanger? Slik IJzer!
Lees ook:Krijgt jouw kind voldoende Vitamine D binnen?
Lees ook:Transvetzuren verhogen risico op hartkwaal
Lees ook:Relatie voeding en ADHD is nog onduidelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>