No claim in de zorg heeft zijn langste tijd gehad

Niemand lijkt gelukkig met de no claim in de zorg, de regeling waarbij mensen geld terugkrijgen als ze geen of weinig gebruikmaken van de zorg. Dit weekeinde nam het CDA-congres een resolutie aan, tegen de zin van het partijbestuur, om de no claim zo snel mogelijk af te schaffen. Er staat in dat ‘chronisch zieken, gehandicapten – de zwakkeren van onze samenleving – geen geld terug zullen krijgen en de no claim als een straf ervaren.’

Dat is ‘onrechtvaardig’ en ‘ niet passend in de solidariteitsgedachte van het CDA’. Patiëntenorganisaties en vakbonden stelden dit al eerder. Zelfs de vijf grote zorgverzekeraars lieten dit voorjaar weten af te willen van de no-claimregeling omdat zij te omslachtig en duur is.

Volgens de verzekeraars maakt de no claim bovendien alleen ouderen en chronisch zieken kostenbewuster. Bij de wetsbehandeling van het nieuwe zorgstelsel vorig jaar kostte het minister Hoogervorst van Volksgezondheid als de groots mogelijke moeite de no claim geaccepteerd te krijgen.

De evaluatie komt eind juni. Als het grotere kostenbewustzijn niet duidelijk blijkt, kan het CDA al dit jaar de no-claimregeling opblazen.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:‘Afschaffen no-claim in 2007 onverantwoord’
Lees ook:Kabinet overweegt eigen risico 150 euro in zorg
Lees ook:Geen no-claim terug voor chronisch zieke
Lees ook:Eigen risico vervangt no-claimregeling
Lees ook:Kort geding chronische patiënten tegen de staat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>