Te vaak antibiotica bij keelontsteking

Huisartsen schrijven te vaak onterecht antibiotica voor bij een keelontsteking die gepaard gaat met witte stippen in de keel, slijm ophoesten of koorts. Dat is meestal niet nodig omdat antibiotica de ziekteduur nauwelijks verkorten of niet helpen omdat het om een virusinfectie gaat. Dat stelt huisarts Huug van Duijn in zijn promotieonderzoek dat hij verrrichtte aan het UMC Utrecht en waarop hij vandaag promoveert.

Van Duijn onderzocht onder 400.000 patiënten en bijna tweehonderd huisartsen hoe zij staan tegenover de behandeling van luchtwegklachten en hoe dat de uiteindelijke behandeling beïnvloedt. Zo blijkt dat veel huisartsen een aantal symptomen automatisch in een bepaalde categorie onderbrengen en daarvoor antibiotica voorschrijven.

Ook concludeert hij dat huisartsen die relatief veel antibiotica voorschrijven, dat doen zonder aan de patiënt te vragen wat zij willen. "Ze gaan uit van de veronderstelde opvatting dat patiënten dat graag willen, maar ze checken het niet."

Steeds meer huisartsen schrijven een tweede keus penicilline voor. Dit aandeel is van 9 naar 25 procent gestegen. Deze ‘reservemedicijnen’ zijn bedoeld voor mensen die allergisch zijn voor gewone antibiotica of worden voorgeschreven voor het geval het eerste medicijn niet werkt. Van Duijn vindt deze ontwikkeling zorgwekkend. "Deze medicijnen zijn niet alleen duurder, ze verknallen een eventuele tweede kans voor de patiënt en zo worden meer mensen resistent tegen deze penicilline."

Overigens laten patiënten zich niet alleen tevredenstellen met een recept voor een medicijnkuur. Patiënten zijn het meest tevreden, als de huisarts de patiënt goed onderzocht heeft. "Dus als de arts de klachten van de patiënt serieus neemt."

Bron: nu.nl

Lees ook:Antibiotica bij bijholteontsteking zinloos
Lees ook:Huisarts te snel met recept bij depressie
Lees ook:‘Medicijnen verkorten duur verkoudheidsklachten niet’
Lees ook:Huisartsen zwakken patiëntonvriendelijke acties af
Lees ook:‘Ziekenhuis schrijft te vaak antibiotica voor’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Te vaak antibiotica bij keelontsteking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>