Transplantatie stamcellen sterk verbeterd

Artsen in Nederland en Italië hebben belangrijke ontdekkingen gedaan op het gebied van stamceltransplantaties. Dankzij een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is meer bekend over de rol van cellen in de omgeving van stamcellen. Die blijken van belang om een afstotingsreactie na een stamceltransplantatie te voorkomen.

Het Italiaanse onderzoek laat zien dat een ‘suïcide-gen’ de afstotingsreactie na een stamceltransplantatie kan stopzetten. Beide ontdekkingen maken stamceltransplantaties veiliger.

Stamceltransplantatie wordt toegepast bij een behandeling van een aantal kwaadaardige bloedziekten, zoals leukemie en lymfeklierkanker. Stamcellen worden uit het beenmerg opgezogen of uit bloed geoogst, waarna ze via een infuus aan de patiënt worden toegediend. De stamcellen vinden hun weg naar het beenmerg in de botten en maken daar bloedcellen aan, wat belangrijk is voor het herstel van de patiënt. Afstoting is een belangrijke complicatie bij deze behandeling.

Bron: AD

Lees ook:Duitse man lijkt genezen van hiv
Lees ook:Miljoenen voor betere behandeling leukemie
Lees ook:Kind geneest steeds vaker van leukemie
Lees ook:Hartpatiënten hebben baat bij directe inspuiting van stamcellen
Lees ook:Leukemiepatiënt werft 1000 bloeddonoren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>