Behandeling leukemie zeer succesvol

Een nieuw ingeslagen weg in de bestrijding van kanker lijkt zeer succesvol. Behandeling van ruim duizend leukemiepatiënten uit zestien landen met een zeer gerichte therapie, geeft nu – na vijf jaar – een overlevingspercentage van 90 procent te zien. Dat melden onderzoekers uit de deelnemende ziekenhuizen, waaronder het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De periode van vijf jaar wordt gezien als een belangrijke stap in de genezing van kanker. Voordat behandeling met Glivec (stofnaam: imatinib) mogelijk werd, was de vijfjaarsoverleving bij deze vorm van leukemie ongeveer 50 procent.

De patiënten kregen het middel Glivec, dat in staat is de signaaloverdracht binnen kankercellen te remmen of zelfs geheel te blokkeren. Het gaat om een nieuwe groep medicijnen, de zogeheten ‘signaaltransductieremmers’. Deze middelen worden ook wel ‘oncologische scherpschutters’ genoemd, omdat zij de kankercel zowel van binnen als van buiten lijken te kunnen bestrijden.

De patiënten die het middel kregen toegediend, lijden allemaal aan chronische myeloïde leukemie (cml). Dat is één van de vier hoofdvormen van bloedkanker. "Het grote gevaar dat patiënten bedreigt die aan deze leukemie leiden, is, dat de ziekte verergert waarna geen effectieve therapie meer bestaat en ze aan de leukemie overlijden", verklaart prof. dr. G.J. Ossenkoppele, hematoloog in het VU Medisch Centrum.

"Resultaten uit deze belangwekkende IRIS-studie tonen dat met de komst van dit middel de behandeling en prognose voor patiënten met deze specifieke vorm van leukemie zeer aanzienlijk verbeterd is. Hierdoor zal een grote groep behandelde patiënten het vooruitzicht hebben van een veel langere overleving."

Bron: pharma.nl

Lees ook:Kinderen die genezen van leukemie riskeren andere vorm van kanker
Lees ook:Doorbraak in strijd tegen leukemie
Lees ook:Efficiëntere chemo voor baby’s met leukemie
Lees ook:Nieuw middel tegen non-Hodgkin kanker
Lees ook:Hoop voor betere behandeling acute leukemie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>