Darm speelt grote rol bij reguleren cholesterol in bloed

De darm speelt een grotere rol in het reguleren van de cholesterolstofwisseling dan tot nu toe is aangenomen. De darm is niet alleen betrokken bij de opname van cholesterol uit voedsel, maar ook bij de uitscheiding van cholesterol uit het lichaam. De darm speelt ook een rol bij de vorming van het ‘goede’ HDL-cholesterol. Dit blijkt uit onderzoek van Janine Kruit van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op 12 juli op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Aderverkalking is de belangrijkste veroorzaker van hart- en vaatziekten. De eerste stap voor aderverkalking is ophoping van cholesterol in de wand van bloedvaten. Een goede regulatie van cholesterol is daarom zeer belangrijk bij de preventie van hart- en vaatziekten. Hierbij is essentieel dat de hoeveelheid van het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed niet te hoog wordt. Er is ook ‘goed’ cholesterol, HDL-cholesterol genaamd. Dit heeft een beschermende werking en dient dus juist wel in voldoende mate in het bloed aanwezig te zijn.

De lever is het belangrijkste orgaan in de regulatie van cholesterolgehaltes in het bloed. De meest gebruikte therapie voor mensen met een te hoof LDL-cholesterol is een behandeling met het medicijn statine. Deze verlagen de cholesterolaanmaak in de lever, wat leidt tot een verlaging van het slechte cholesterol. Sommige mensen reageren echter niet of niet voldoende op deze behandeling. Daarom is het noodzakelijk andere strategieën te onderzoeken die de afvoer van cholesterol in het lichaam reguleren.

Uit Kruits dierexperimenteel onderzoek werd duidelijk dat de rol van de darm bij de cholesterolregulatie groter is dan tot nog toe gedacht. Dit kan in de toekomst een rol spelen in de ontwikkeling van cholesterolverlagende medicijnen.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Statines roepen aderverkalking halt toe
Lees ook:Mediterraan eten goed voor je cholesterol
Lees ook:Wat zit er in een ei?
Lees ook:Strijd tegen cholesterol opvoeren
Lees ook:Nieuwe vondst tegen hoog cholesterol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>