Mogelijk verband diabetes en glaucoom

Vrouwen met diabetes type 2 lopen mogelijk meer risico op het krijgen van oogziekte glaucoom. Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw waarbij er een hoge druk binnen het oog ontstaat. Onbehandelde glaucoom kan tot onherstelbare schade aan de oogzenuw leiden en uiteindelijk tot blindheid. Dit blijkt uit een analyse van de data van ruim 76.000 deelnermers aan het Nurses Health onderzoek.

De vrouwen in de studie waren 40 jaar oud en vrij van glaucoom toen de studie in 1980 begon. De deelnemers werden gevolgd tot 2000 en tijdens de studieperiode werd bij 429 vrouwen glaucoom geconstateerd.

Na een correctie op basis van gewicht, fysieke activiteit, leeftijd en andere mogelijke risicofactoren, waren de onderzoekers van mening dat vrouwen met diabetes type 2 een 82 procent hoger risisco lopen om glaucoom te ontwikkelen. Het risico om glaucoom te krijgen is zelfs nog hoger bij vrouwen die 5 jaar of minder diabetes hebben dan bij vrouwen die de ziekte langer hebben.

Volgens de onderzoekers geeft het onderzoek aan dat er een mogelijk verband is tussen diabetes en glaucoom, maar dat dit nog niet is bewezen.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Vitamines hebben invloed op oogziekte glaucoom
Lees ook:Mannen ‘vatbaarder’ voor diabetes dan vrouwen
Lees ook:Minder kans op diabetes met kleine borsten
Lees ook:Vieze lucht verhoogt kans op diabetes
Lees ook:Campagne ‘Kijk op Diabetes’ van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>