Patiënten medicijnverslaafd door verpleegkundigen

Veel patiënten zijn onnodig verslaafd aan slaapmiddelen. Dat komt doordat verpleegkundigen deze medicijnen voorschrijven, terwijl ze daartoe niet bevoegd zijn. Dat bleek gisteren uit ondezoek van het tijdschrift GezondNU. Verpleegkundigen schrijven volgens hoofdredacteur Stan van Eck ‘te pas en te onpas’ slaapmiddelen voor, zodat ze tijdens de nachtdienst geen last hebben van de patiënten.

Volgens het tijdschrift schrijft zestig procent van de verpleegkundigen slaapmiddelen voor. Van deze groep weet 75 procent dat zij de wet overtreedt. Alleen artsen, tandartsen en verloskundigen mogen medicijnen voorschrijven. "Slaapmiddelen worden uitgedeeld als snoepjes", zegt Van Eck.

GezondNu startte het onderzoek onder 500 verpleegkundigen naar aan leiding van signalen van huisartsen met medicijnverslaafde patiënten. Deze patiënten bleken in het ziekenhuis te zijn begonnen met de inname van slaapmiddelen en daar niet meer vanaf te komen.

Hoofdredacteur Van Eck vindt dat alle Nederlandse ziekenhuizen een protocol moeten opstellen. Daarin moet staan wat wel en niet is toegestaan. Het protocol moet volgens Van Eck worden gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Op dit moment heeft een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen een dergelijk protocol.

Bron: Trouw.nl

Lees ook:Verpleegkundigen gaan medicijnen voorschrijven
Lees ook:Neuspeuteren populair maar gevaarlijk
Lees ook:Ziekenhuis meldt elk vermoeden kindermishandeling
Lees ook:Snel alarm bij kindermishandeling heeft effect
Lees ook:‘Protocol hersendood bijstellen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>