Hypers bij diabetespatiënten schadelijker dan gedacht


Langdurig verhoogde bloedglucosewaarden bij diabetespatiënten (hyperglykemie) kunnen tot hersenschade leiden. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Alette Wessels van VU medisch centrum. Dat juist te veel glucose in het bloed tot blijvende schade in de hersenen kan leiden, is met name belangrijk voor diabetes type 1 patiënten.

Vaak proberen diabetespatiënten vooral te lage glucosewaardewaarden in hun bloed te voorkomen. Het is al langer bekend dat type 1 diabetes -insuline-afhankelijk – kan leiden tot schade aan de kleine bloedvaten, met name van de ogen, nieren en perifere zenuwen.

Van recenter datum zijn aanwijzingen dat diabetes ook van invloed kan zijn op de hersenen, en daarmee problemen geeft met bijvoorbeeld mentale snelheid en flexibiliteit. De patiënt gaat dan bijvoorbeeld trager denken en heeft meer moeite met meerdere dingen tegelijk doen. Tot voor kort werd gedacht dat vooral láge bloedglucosewaarden (hypoglykemieën) bij type 1 diabetes tot hersenschade kan leiden.

De onderzoeksresultaten van Alette Wessels laten voor het eerst zien dat diabetespatiënten mét schade aan de kleine bloedvaten, veroorzaakt door hyperglykemie, ook milde cognititieve stoornissen vertonen. Bovendien werd via MRI-onderzoek vastgesteld dat zij een andere hersenstructuur en – activiteit hebben.

Wat de gevonden hersenafwijkingen bij type 1 diabetes precies betekenen voor de patiënt, zal door vervolgonderzoek helder moeten worden. Dit onderzoek is inmiddels gestart.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Hersenschade bij diabetes verklaard
Lees ook:Acomplia verbetert bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten
Lees ook:Erectiestoornis en hartkwaal gaan samen
Lees ook:Hersenen werken minder goed bij diabetes type 2
Lees ook:Diabetespatiënt moet op broccolidieet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>