Chirurgen strijden online om kijkoperaties

Toekomstig chirurgen kunnen met een online programma uitmaken wie het beste is in kijkoperaties. De artsen oefenen doorgaans op simulatoren en kunnen vanaf nu hun vaardigheden online aan die van hun collega's meten. Dat meldt het Erasmus Medisch Centrum.

 

Chirurgen van het Erasmus MC en de Reinier de Graaf Groep hebben de competitie opgezet. Arts-assistenten van verschillende opleidingsziekenhuizen met een 'virtual reality simulator' kunnen meedoen. Een computer houdt de score van de deelnemers bij. De resultaten worden opgeslagen in een centrale databank. De competitie duurt tot half februari.


Bij kijkoperaties, of endoscopie, brengen artsen instrumenten en een minicamera het lichaam in zonder snijden. De arts kijkt op een beeldscherm wat hij doet. Volgens het Erasmus MC leent de techniek zich uitstekend voor training met virtual reality simulatie. De simulator is mede-ontwikkeld met de TU Delft. Het is de eerste keer dat toekomstige chirurgen zich op deze wijze met elkaar kunnen meten.

 


Bron: pharma.nl

Lees ook:Arts maakt meer fouten na wijntje bij avondeten
Lees ook:Heftig: camerapil spoort slokdarmkanker op
Lees ook:‘Ze zeggen dat ik in mijn eigen wereld leef’
Lees ook:VUmc opent deuren operatiekamers voor publiek
Lees ook:‘Zelf een psychose meemaken in simulator’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>