Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Illinois hebben uitgedokterd dat mannen die drie tot vijf keer per week een combinatie van tomaat met broccoli eten 40 procent minder kans hebben op prostaatkanker.
Dat beide groenten een effect hebben op het voorkomen van prostaatkanker hadden, was al bekend. Maar het effect wordt duidelijk vergroot bij een gecombineerde maaltijd. Het beste effect wordt volgens de onderzoekers bereikt bij het eten van rauwe broccoli en verse tomaten.
Onderzoekers kwamen tot hun conclusie door ratten ingeënt met prostaatkankercellen tomaten- en broccolipoeder te eten te geven.
Arno Verboom van telersvereniging Harvest of Health is blij met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat groenten kunnen bijdragen aan het voorkomen van aandoeningen.
“Wij telen tomaten, en een deel daarvan met een verhoogd lycopeen gehalte. Als het positieve effect daarvan door wetenschappelijk onderzoek wordt aangetoond, is dat mooi.” Of de optie van vijf dagen broccoli met tomaten eten praktisch reëel is, laat hij in het midden.
Bron: zibb.nl
Lees ook:Broccoli halveert kans op kanker
Lees ook:Italianen roemen tomaat om kankerwerend effect
Lees ook:Zin in sigaret door tomaat
Lees ook:Tomaten beschermen niet tegen kanker
Lees ook:Broccoli en bloemkool verkleinen kans kanker