Betalen voor een nier blijft uit den boze

Mensen die tijdens hun leven een nier afstaan, schieten er financieel bij in. Een voorstel om de huidige onkostenvergoeding te verbeteren, ligt bij de minister. Maar betalen voor een nier blijft in Nederland uit den boze. Dat stellen de directeuren Bernadette Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting en Paul Beerkens van de Nierstichting.


Het tekort aan nierdonoren is wereldwijd groot. Het leidt tot onnodige sterfgevallen en illegale orgaanhandel in derde-wereldlanden. Het hoofd transplantatie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen slaakte zondag een noodkreet op de Belgische tv: ‘Betaal mensen die een nier afstaan.’

Dat gaat Nederlandse betrokkenen te ver. Paul Beerkens van de Nierstichting: „In de VS wordt hierover ook gepraat. En de nood is erg hoog. Maar wat is het gevolg?“ Bernadette Haase: „Nu wordt een nier om emotionele redenen geschonken. Als je gaat betalen, prikkel je wellicht mensen die het financieel moeilijk hebben. Dat creëert ongelijkheid.“

Door een niet waterdicht donorregistratiesysteem (de politiek wees dat eerder af) wordt het belang van levende donoren steeds groter. Beerkens: „De focus ligt noodgedwongen meer op levende donoren. De kwaliteit is ook beter. Een nier van een overleden donor gaat gemiddeld tien jaar mee, met een van een levende donor doen patiënten langer.“

Op dit moment is al veertig procent van het aantal afgestane nieren afkomstig van levende donoren, in de meeste gevallen familieleden of partners. Deze donoren krijgen al een onkostenvergoeding, maar lijden financieel toch vaak schade. Zo kan het afstaan van een nier leiden tot gemiddeld zes weken ziektewet; inkomstenderving dus.

Bernadette Haase: „We willen een dekkende onkostenvergoeding die verder gaat dan reiskosten etcetera. Het gaat ook om de langere termijn, bijvoorbeeld als iemands verzekering moeilijk gaat doen. Er is een onderzoek gehouden naar de huidige vergoeding en er ligt nu een voorstel bij het ministerie om die te verbeteren. Ik verwacht dat het dit jaar wordt opgepakt.”

Bron: BN/DeStem 


Lees ook:Wachtlijst voor orgaantransplantatie neemt iets af
Lees ook:Primeur met vijfvoudige niertransplantatie
Lees ook:Hoogleraar: Geef nierdonor 50.000 euro
Lees ook:Nier meest nodige donororgaan
Lees ook:Flinke stijging levende orgaandonaties

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “Betalen voor een nier blijft uit den boze

 1. Nieuwe Nier NU

  De directeur van de Nierstichting, Paul Beerkens is tegen de koop van nieren.Hij uitte dat al eerder in diverse media. Hij wijst (net als collega Haase hier)op oneerlijkheid tegenover armere nierpatienten, arme niergevers zouden niet financieel tot donatie gedwongen mogen worden etc. Wat een drammerigheid! En wat een warrig denken! Hij maakt 2 denkfouten:

  *kopen is een gevolg van de wel zeer slappe inzet van zijn Nierstichting om tot een behoeftedekkend donatiesysteem te komen.

  *kopers maken een plaats vrij op de wachtlijst.

  Deze directeur uit zich weinig stabiel over samenhangende onderwerpen als de Monuta-bijdrage (tegen), de Bosbijdrage (voor), de Grote Donorshow (eerst tegen,later voor)etc.
  Verder zorgt hij ervoor dat het overgrote deel van de jaarlijkse 15 miljoen euro NIET naar de nierpatient van NU gaat.Maar naar allerlei luxe doelen.

  Van deze man moet de nierpatient van NU het bepaald niet hebben. Mede door diens toedoen overleven er 200 nierpatienten per jaar de wachtlijst niet. Dat is al jaren zo. Vanaf zijn komst in 2000 vormen zij een kerkhof van 1300 graven. Niemand doet daar wat aan.Zelfs nabestaanden niet.

  Precies de oorzaak van de oprichting van Nieuwe Nier »NU«. Help mee tegen het beleid van de 1300 doden.Klik onze site aan.

    /   Reply  / 
 2. Nieuwe Nier NU

  Als bij iedere wachtlijstdode 4 liefhebbende nabestaanden horen, dan moet het gaan om duizenden belanghebbende personen. Waarom horen we niets van hen? Waarom zwijgen zij over een overlijden dat tot stand kwam door toedoen van een labbekakkende Nierstichting en een dito overheid? Daardoor sterven er ieder jaar weer opnieuw 200 wachtlijstpatienten!
  Laten zij hun mond eens open doen. Al was het alleen maar voor HUN wachtlijstdode.

    /   Reply  / 
 3. klaas

  Ik denk dat er toch valt te verbeteren op de donatiesysteem zoals je al heb gemerkt de zijn gewoon te veel mensen die het nodig hebben .Dus aanbod en vraag leg te veel uit elkaar.Ik denk toch dat er al zat promotie is gedaan on nieren te krijgen .
  Mischien eens proberen om het op een heel andere boeg te gooien.
  Klonen?
  Dan heb je ook gelijk het verschil tussen arm en rijk weggewerkt
  als ze het weer niet te duur maken .
  Ik denk toch dat dit de toekomst is .
  Een andere mogelijk zie ik niet .
  groeten
  http://www.xmasmags.com/

    /   Reply  / 
 4. Nieuwe Nier NU

  Beste Klaas,
  Klonen is een van de manieren van oplossen waar aan wordt gewerkt. Maar dit duurt nog wel 15 jaar. En als die oplossing er is duurt het weer jaren voordat de nier op de nodige grootte klaar is. Nee, voorlopig is de regering aan zet met:
  *zorgen voor een vraagdekkend donatiesysteem
  **koop/verkoop van organen mogelijk maken.
  En de Nierstichting blijft ondertussen ook een factor achter de 200 wachtlijstdoden per jaar. Houdt zich bezig met dure speeltjes en eigen hoge salarissen (Directeur Beerkens verdient € 14.000 per maand)

    /   Reply  / 
 5. Sonja

  Ik geloof niet dat het salaris van de directeur iets te maken heeft met de beschikbaarheid van nieren….

    /   Reply  / 
 6. Nieuwe Nier NU

  Nou, Sonja, ik dacht vanwel.Voor zo’n bedrag mag je wel je best doen. Had hij actief wachtlijstdoden helpen voorkomen, dan had je mij er niet over gehoord. Kwaliteit vraagt zo zijn prijs.

    /   Reply  / 
 7. Sonja

  Ja, dat klopt, maar het lijkt me redelijk naief te denken dat 1 directeur ervoor kan zorgen dat de wachtlijsten voor nieren dalen. Dat zou wel mooi zijn; dan werd ik ook meteen directeur! Ik snap best je punt en dat het heel frustrerend is dat er nog steeds mensen sterven vanwege een gebrek aan nieren, maar het is zo makkelijk om dan naar het hoge salaris van een directeur te wijzen.

    /   Reply  / 
 8. Nieuwe Nier NU

  Beste Sonja, misschien moest je de feiten over directeur Beerkens maar eens goed bestuderen. De site van “Nieuwe Nier NU” kan daar een bijdrage toe leveren.Dan zul je zien dat het mega-salaris van deze man voor “Nieuwe Nier NU” niet zo essentieel is dan jij denkt.Het gaat echt om iets anders.

    /   Reply  / 
 9. sisco

  een nier afstaan al dan niet doneren of verkopen is eigenlijk hetzelfde want als men er geen geld voor vraagt(compensatie)dan is het zogenaamd een heldendaad en als men er een compensatie voor vraagd(tenslotte geef je hiermee een ander een nieuwe kans op leven)dan is het ineens “een crimineel iets”omdat men er een zuurverdiende cent aan overhoud….

  nou als iemand met een redelijk aanbod komt omtrend die van mij dan denk ik er zeker over om het te doen laten we eerlijk zijn op de zogenaamde “legale “manier wachten op een donor is alang achterhaald en ver buiten de tijd…… [email protected]

    /   Reply  / 
  1. Nieuwe Nier NU

   Je hebt helemaal gelijk Sisco. En ook als een nierpatient jouw nier koopt, dan valt er een plaats open op de wachtlijst voor donornieren. De Nederlandse regering (minister Klink), met in haar verlengde de Nierstichting (Paul Beerkens), zet de nierpatient op een inhumane wijze klem. De nierpatient mag namelijk kiezen tussen de dood van de wachtlijst (20 % kans) of strafbaarheid door een gekochte nier te nemen. Ik zou het wel weten. Lees de laatste link op onze website. En biedt een nier aan aan een buitenlands nierziekenhuis.Ook dan ben je een held hoor!
   Succes,
   Nierpatientencollectief “Nieuwe Nier NU”

     /   Reply  / 
 10. klaas

  Hi ik ben er niet mee eens dat het 15 jaar doet om te klonen July 5, 1996 was de schaap dolly gekloont is al weer 12 jaar geleden dat lijk mij toch ook wel een tijd waar je heel veel kan doen.
  En het was het eerste schaap dat ze in het nieuws gooide .Maar oke laten we het houden op July 5, 1996 dus in die 12 jaar niks gebeurd!! En dan de tijd die het zal duren je hoef niet per persoon te klonen zu kunnen ook per mach klonen (zelfde bloedgroep enzo).
  Dus kunnen ze een aardige voorraad opbouwen als iemand het nodig heb dan heb je de beste match die je kan krijgen en de goede maat.

  Dus hadden ze in die 12 jaar maar meer geld en tijd in moeten stoppen.Maar ik denk dat ze al veel verder zijn dan ze laten zien .
  Ik weet het niet zeker maar volgens mij is de europese reegering en nog een aantal andere in de wereld TEGEN DIT.
  In het openbaar dan.Maar een goeie prive company zal in die 12 jaar al heel wat gedaan hebben.Denk er is over na of doe wat research of is dit al ficti.

  Sommige willen dit gewoonweg niet netzoals
  hmmm hoe ging het ook weer eten (klonen ,versneld laten groeien)
  volgens mij gebeurt het al in amerika maar de europa zij dat het mag geinport .

  Dus vertel eens wat wat vind jij er van ?

    /   Reply  / 
 11. Nieuwe Nier NU

  Beste Klaas,
  Zie mijn antwoord van 31-10-2007. Klonen prachtig, maar eerst het probleem van de 200 doden per jaar van de wachtlijst oplossen.
  Mijn kritiek op het beleid van de Nierstichting en van minister Klink.
  Groet,
  Nieuwe nier NU

    /   Reply  / 
 12. zirus

  Dat oplossen kan m.i. heel eenvoudig, daarvoor hebben we geen minister en geen nierstichting nodig.
  Is er ooit gedacht aan een gezond dieet waarbij de meeste nierproblemen kunnen worden opgelost. Nierfalen komt meestal voor naast andere chronische gezondheidsproblemen, zoals cvs, fybro, reuma en astma, enz. Mij is gebleken dat ook nierproblemen verminderen bij het toepassen van dit algemene gezondheidsdieet.
  Het enige probleem is dan, welk dieet, maar eigenlijk is dat geen probleem meer. http://www.makersdiet.nl lost vrijwel alle problemen op met gewoon voedsel. Gewoon proberen. Op uw gezondheid.

    /   Reply  / 
  1. Nieuwe Nier NU

   Zirus, U heeft het over preventie en ik heb het over het moment dat een nieuwe nier noodzakelijk wordt om te overleven.
   Een dieet kan geen nier vervangen.

   Nierpatienten krijgen altijd al een dieet voorgeschreven.
   Met groet van

   Nierpatientencollectief “Nieuwe Nier NU”

     /   Reply  / 
   1. zirus

    Daar heb je gelijk in. Bestaande gevallen kun je weinig aan doen, maar ik ben er van overtuigd dat als mensen gezonder gaan eten en drinken dat dan de wachtlijst voor nieuwe nieren sterk zal afnemen. Zo kan een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid oppakken en natuurlijk de incidentele gevallen niet te na te komen, die komen altijd voor. Ik denk dat het aantal chronisch zieke nieren drastisch kan worden teruggedrongen. Dit geldt overigens over de volle breedte van de vraag naar ziekte behandelingen en de kosten daarvan.

      /   Reply  / 
 13. Nieuwe Nier NU

  Ondertussen is directeur Paul Beerkens(15.000 euro per maand) al weer 2 jaar weg. En volgde Tom van Oostrom (13.000 euro per maand) hem op. Hun verschil is 2000 euro per maand. Nog steeds doet de Nierstichting niets voor de wachtlijstpatient die NU een nier nodig heeft.Met lange termijn projecten is deze nog steeds niet geholpen. In plaats van te schenken aan aan de geldmachine die Nierstichting heet, doet men er beter aan tijdens of na het leven een nier resp. twee ter beschikking te stellen. Hoe? Zie onze nieuwe website.

  Job te Pas
  namens Nierpatientencollectief “Nieuwe Nier NU!”

    /   Reply  / 
 14. zirus

  In het nieuws vandaag. Een meisje wordt van de beademing gehaald en dood verklaard. Na 24 uur gaat zij toch weer ademen en leeft weer.
  Nu wordt de artsen verweten, dat zij te graag de donor organen hadden willen hebben, inplaats van alles te doen om het leven van het meisje te redden. Geen reclame voor het willen afstaan van organen.

    /   Reply  / 
 15. Nieuwe Nier NU

  Beste Zirus,

  Een gelukkige omstandigheid voor familie en vrienden, wel een zeldzaam incident.En notoire tegenstanders, bangerikken en twijfelaars(D66-ers) van orgaandonatie hebben Gefundenes Fressen om niets te hoeven.Such is life, helaas voor 8 miljoen Nederlanders.

  Dat is nu precies de reden dat ons nierpatientencollectief naar het volgende systeem wil: Wie na zijn 40e nog geen donor wil zijn, mag dat zo houden, maar heeft geen recht op een donororgaan.
  Te verwachten resultaat: 98 % doet WEL mee aan donatie.

  En zolang er geen vraagdekkend systeem is: De niervrager moet zich nietlaten bepiepelen door “regelgeving” en kletspraatjes van regering en Nierstichting. Hun pad loopt letterlijk dood. En neem het intiatief om aan een donornier te komen via een (betalende) nierdonor en een buitenlands transplantatie-ziekenhuis. De zorgverzekering betaalde al menig maal.Want…..op termijn veel goedkoper dan een wachtlijstlijstpatient (levenslang) te laten dialyseren c.s.

  Met groet van

  Nierpatientencollectief ” Nieuwe Nier NU!”

    /   Reply  / 
 16. Dr KEHINDE BENEDICT

  Algemene kennisgeving,

  Dit is voor het grote publiek Man of Vrouw die gezond en 100% serieus in de verkoop van hun nieren moet dringend contact op te nemen “GENERAL medische ziekenhuis” Zoals we hebben veel patiënten die hier voor niertransplantatie te informeren, Bent u op zoek naar een gelegenheid om verkoop uw nier voor je geld als gevolg van financiële breken en wij zullen u 200,000.00 euro voor uw nier te bieden. Ons ziekenhuis is gespecialiseerd in de nier Chirurgie / transplantatie en andere organen behandeling, we ook te maken met het kopen en transplantatie van nieren met een woon- en gezonde donor.

  Als u geïnteresseerd bent in het verkopen van uw nieren zijn Mijn naam is Kehinde BENEDICTUS en aarzel niet om ons te contacteren via: E-mail: [email protected]

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>