Autisme heeft mogelijk genetische oorzaak


Een groot internationaal onderzoek naar de genetische oorzaken van autisme heeft belangrijk nieuw inzicht in deze psychiatrische aandoening opgeleverd. De resultaten staan beschreven in de maart-editie van het tijdschrift Nature Genetics.

De conclusies zijn tweeledig. Ten eerste is op chromosoom 11 een gebied ontdekt met genen die betrokken zijn bij het ontstaan van autisme. Verder blijkt dat sommige mensen met autisme afwijkingen hebben in genen die betrokken zijn bij neuronale communicatie, met name via de boodschapperstoffen glutamaat en GABA. Deze stoffen zijn essentieel voor het functioneren van het brein. Wellicht kan met deze kennis een begin gemaakt worden met de ontwikkeling van een behandeling voor autisme.

 Autisme is een ontwikkelingsstoornis, deels terug te voeren op een afwijking in de hersenen. De stoornis manifesteert zich al op jeugdige leeftijd. De aandoening komt vier maal zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Zes op de duizend mensen hebben er last van.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Autism Genome Project (AGP) Consortium, waarin onderzoekers uit vijftig researchgroepen uit Amerika en Europa samenwerken. Namens het UMC Utrecht zijn Herman van Engeland, Maretha de Jonge, Chantal Kemner en collega’s van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij het onderzoek betrokken.

Het project draaide om het vinden van genetische overeenkomsten tussen autistische familieleden. Wetenschappers verzamelden en analyseerden daarvoor genetisch materiaal van 8000 gezinsleden uit bijna 1500 families waar autisme in voorkomt.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt
Lees ook:Vier nieuwe diabetes-genen ontdekt
Lees ook:Dit vest helpt mensen met autisme
Lees ook:21 nieuwe ‘cholesterolgenen’ ontdekt
Lees ook:Vijf nieuwe genen schizofrenie ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>