Longuitzaaiingen worden gekookt

Na het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam is nu ook het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen (CWZ) begonnen met een nieuwe techniek om uitzaaiingen van tumoren in de longen aan te pakken. De uitzaaiingen worden vernietigd door ze te koken.

Dit schrijft CWZ magazine. Radiofrequente ablatie (RFA) heet de behandeling, die wordt uitgevoerd terwijl de patiënt onder narcose bij radiologie op de CT-scan ligt. Na verdoving brengt de radioloog een naald in de longtumor. Deze wordt aangesloten op een generator, waarna stroom verhitting veroorzaakt.

“Je kookt een bolletje van een paar centimeter doorsnee”, vertelt chirurg Frits van den Wildenberg in CWZ Magazine. “Bij 55 graden stollen de eiwitten en gaan de tumorcellen dood. Het omliggende longweefsel wordt gespaard.”
 
De techniek is niet voor iedereen bedoeld. Meestal gaat het om mensen die al een lange ziektegeschiedenis achter de rug hebben, inclusief grote operaties. De bedoeling van de ingreep is om tijd van leven te winnen, zonder de kwaliteit al te veel aan te tasten.
 
Het CWZ beschikt inmiddels over een vast RFA-team: een chirurg, een anesthesist, een radioloog, een operatieassistent, een anesthesieassistent en röntgenlaboranten.

Bron: bijzijn.nl 

Lees ook:Pas op, want het is de koudste lente ever
Lees ook:Dagrecord hitte ruim gebroken
Lees ook:Doorbloeding hersenen makkelijker te zien
Lees ook:‘Ook bij kleine uitzaaiingen in de borst chemotherapie’
Lees ook:Een glossy met aandacht voor diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>