‘Medisch directeuren naar tuchtraad voor missers’

Medisch directeuren worden mogelijk verantwoordelijk gesteld voor missers van individuele artsen. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) gaat bestuderen of medische directeuren in zulke gevallen onder het tuchtrecht kunnen vallen. Dat zei hij donderdag tijdens een spoeddebat over het onderzoek naar medische missers.

Uit dit onderzoek van de Orde van Medisch Specialisten, dat woensdag verscheen, blijkt dat jaarlijks ruim zeventienhonderd patiënten in Nederlandse ziekenhuizen sterven door medische missers. Dat zijn er vijf per dag. De Kamer sprak afschuw uit over de cijfers en eiste op korte termijn een plan van aanpak om de cijfers omlaag te brengen.

De bewindsman gaf aan 'de urgentie te delen' en hij komt nog voor de zomer met een 'actieplan veilige zorg.' Het tijdpad dat bij dit plan hoort, stuurt hij binnen twee weken naar de Kamer. Hij richt zich hierbij op drie punten: een 'vanzelfsprekende veiligheid, zichtbare kwaliteit en een natuurlijke patiëntgerichtheid'.

Concrete maatregelen zijn een betere overdracht van dossiers en het terugdringen van fouten met medicijnen. Hoe ver deze cijfers kunnen worden teruggedrongen, kon hij donderdag nog niet zeggen.

Vaak is er meer aan de hand dan alleen een arts die bijvoorbeeld een verkeerd been afzet en worden in het voortraject fouten gemaakt die leiden tot de verkeerde amputatie. Klink laat daarom onderzoeken of hij medisch directeuren die hun afdeling niet op orde hebben voor de tuchtraad kan halen als sprake is van vermijdbare fouten. Hiermee wil hij de missers uit de sfeer van geïsoleerde gevallen halen.

De bewindsman laat ook onderzoeken of de geschillencommissies van ziekenhuizen hogere schadeclaims kunnen opleggen. Het maximale bedrag van vijfduizend euro zou moeten worden verhoogd naar 25 duizend euro. "Dat past in een laagdrempelig en patiëntvriendelijk beleid", zei Klink.

De sector neemt naar aanleiding van het rapport zelf ook maatregelen en presenteert in juni een actieprogramma om het aantal missers terug te brengen.

De organisaties die hierbij samenwerken – ziekenhuizen, medisch specialisten en patiëntenorganisaties – willen het kwaliteitsniveau verder verhogen en daarmee onbedoelde schade structureel verminderen. Hierbij kijken ze zowel naar het medisch-inhoudelijke vlak, de bedrijfsprocessen in ziekenhuizen en het functioneren van de 'zorgprofessionals'.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:‘Medische missers kunnen met de helft omlaag’
Lees ook:Salaris medisch specialist aan banden
Lees ook:‘Aantal medische missers moet sneller omlaag’
Lees ook:Medisch specialisten staken massaal
Lees ook:Klink: fouten ziekenhuizen in vijf jaar halveren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>