Klink: fouten ziekenhuizen in vijf jaar halveren

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil dat ziekenhuizen het aantal medische missers in vijf jaar halveren. Dat betekent een vermindering van het aantal incidenten met vermijdbare gezondheidsschade tijdens opname of behandeling met 15.000 per jaar.

Dat schrijft Klink in een brief aan de Tweede Kamer over zijn actieplan voor veilige zorg dat hij in juni wil presenteren. Eind april kondigde de minister dit plan aan toen uit onderzoek bleek dat jaarlijks ruim 1700 patiënten onnodig sterven in ziekenhuizen.

Medische fouten kosten volgens de onderzoekers ongeveer 167 miljoen euro per jaar. Bij tienduizend mensen is die schade blijvend. Klink noemt zijn doelstelling ,,zeer ambitieus'', maar hij stelt de lat hoog te willen leggen.

Daarbij wil hij de ziekenhuizen maar ook andere sectoren in de gezondheidszorg kunnen afrekenen op concrete resultaten. Ziekenhuizen die er een potje van blijven maken kunnen straks een boete krijgen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook kan de inspectie dossiers gaan inzien, staat in een wetsvoorstel dat voor de zomer nog naar de Tweede Kamer gaat.

De minister kondigde al eerder aan dat wellicht ook leidinggevenden tuchtrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor fouten op hun afdeling. Het niet melden van medische missers zou ook onder het tuchtrecht kunnen gaan vallen. Klink laat uitzoeken of dit mogelijk is.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:‘Aantal medische missers moet sneller omlaag’
Lees ook:Ziekenhuizen verzwijgen informatie over missers
Lees ook:‘Medische missers kunnen met de helft omlaag’
Lees ook:‘Medisch directeuren naar tuchtraad voor missers’
Lees ook:Hackers losgelaten op Elektronisch Patiëntendossier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>