Verbod slokdarmoperaties in 14 ziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft veertien ziekenhuizen een verbod opgelegd om nog langer slokdarmoperaties uit te voeren. Deze ziekenhuizen hebben te weinig ervaring in huis om deze complexe ingreep tot een goed einde te brengen.

Een woordvoerder van de IGZ bevestigde vrijdag berichtgeving in de Volkskrant over de kwestie. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 600 mensen aan slokdarmkanker geopereerd.

De IGZ stelt eisen aan ziekenhuizen die tumoren willen verwijderen uit slokdarmen. Zorginstellingen moeten deze operatie minstens tien keer per jaar uitvoeren, anders acht de inspectiedienst de praktijk niet verantwoord. In 2006 voldeden veertien ziekenhuizen niet aan die eis.

De betreffende ziekenhuizen hebben een brief gekregen waarin staat dat ze de slokdarmoperaties binnen drie maanden moeten staken. Als ze binnen die periode kunnen aantonen dat ze inmiddels samenwerken met ziekenhuizen die wel beschikken over voldoende ervaring op dit terrein, mogen ze alsnog doorgaan met de bestaande praktijk.

De zegsman van de IGZ raadt mensen die een slokdarmoperatie moeten ondergaan aan om zich goed te informeren voordat ze een keuze maken voor een ziekenhuis.

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op overleven in een ziekenhuis met veel ervaring op dit gebied 2,5 keer hoger ligt dan in een ziekenhuis waar de artsen minder ervaring hebben met slokdarmoperaties.

Bron: gelderlander.nl 

 

 

 

Lees ook:‘Ziekenhuizen te onervaren voor gevaarlijke operaties’
Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Ziekenhuizen worden steeds kleurrijker
Lees ook:‘Ziekenhuizen voorbereid op uitbraak EHEC’
Lees ook:Ziekenhuis hebben zorg rondom borstkanker goed geregeld

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Verbod slokdarmoperaties in 14 ziekenhuizen

 1. jan vroegop

  Is dat veel dan 2,5 x meer overlevingskans?
  Als dat zo is kunnen ze dat inderdaad beter overwegen!Waar hebben we het anders over?

    /   Reply  / 
 2. babbelmeid

  het ziekenhuis moet minstens 10x zo’n operatie uitvoeren.
  Er zijn verschillende ziekenhuizen die het niet meer mogen uitvoeren omdat ze dat dus niet vaak genoeg doen en niet genoeg ervaring hebben…
  maar als je het verbied hebben ze HELEMAAL geen ervaring meer… je kan dan toch beter doen dat ze een soort extra opleidinkje krijgen (1x per halfjaar ofzo) een soort toets waarbij ze precies weer doornemen hoe en wat. het is niet altevaak en zo hou jejezelf er tochbij..

    /   Reply  / 
 3. Esther

  Mijn vader heeft deze operatie gehad en deze operatie staat bekend als de zwaarste operatie die een mens kan ondergaan. Ik heb de hele lijdensweg van a tot z meegemaakt en ben op de hoogte van de technische kant van deze operatie. Ik ben het er mee eens dat bij een verbod er ook geen ervaringen opgedaan kunnen worden, MAAR deze operaties zijn technisch zo ingewikkeld en gaat zo ver voor een mens dat de kennis niet opgeschroefd kan worden door een “extra opleidinkje en een soort toets”. En ja Jan, 2,5x is echt heel erg veel als je weet hoe zwaar deze operatie is en wat een lijdensweg het is als een naaste 6 maanden geen druppel kan drinken, laatst staan eten naar binnen krijgt en zelfs het eigen speeksel niet meer weg krijgt.

    /   Reply  / 
 4. karin

  dat deze ingreep zwaar is hebben wij ook zelf ondervonden..we zitten er nog midden in en het eind is nog lang niet inzicht.
  ik zou wel heel graag met Esther in concact komen.
  dus esther als je dit bericht leest zou je mij dan willen mailen? m`n msn is [email protected].
  alvast heel erg bedankt
  groetjes
  karin

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>