Zwangerschap weer mogelijk na transplantatie eierstokweefsel

Een 35-jarige vrouw kan opnieuw zwanger worden nadat ze onvruchtbaar werd door chemotherapie. Ze kreeg daarvoor eierstokweefsel van haar genetisch niet identieke zus ingeplant.

De medische primeur staat op naam van professor Jacques Donnez van de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel.

Voor Donnez is het de tweede medische primeur met eierstokweefsel. In 2003 transplanteerde hij voor het eerst met succes weefsel dat door invriezing was bewaard.

Het weefsel was bij de moeder weggehaald en ingevroren voor ze chemotherapie onderging tegen de ziekte van Hodgkin. Na haar genezing kreeg de patiënte het weefsel opnieuw ingeplant. Ze beviel een jaar later van een dochter.

Nu zorgt Donnez voor een nieuwe wereldprimeur door eierstokweefsel te transplanteren dat bij de genetisch niet identieke zus van een patiënte werd weggehaald.

De nu 35-jarige vrouw onderging in 1990 chemotherapie, waardoor ze in de menopauze kwam en onvruchtbaar werd. Zestien jaar na die behandeling kreeg ze eierstokweefsel van haar zus ingeplant, dat intussen opnieuw normaal functioneert. Bij een poging tot in-vitrofertilisatie werden twee embryo's verkregen, die niet verder werden ontwikkeld.

De patiënte is opnieuw vruchtbaar en heeft volgens de professor kans op een natuurlijke conceptie.

Bron: hln.be 

Lees ook:Kankerpatiëntje gered door omstreden methode
Lees ook:Eerste terugplaatsing eierstokweefsel na kanker
Lees ook:Veel positieve reacties op openheid borstamputatie Angelina
Lees ook:Kankerpatiënten hebben recht op uitleg vruchtbaarheid behouden
Lees ook:Radboud Ziekenhuis gaat eierstokweefsel invriezen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>