Artsen vinden behandeling fibromyalgie

Fibromyalgie, ook wel bekend als wekedelenreuma, is succesvol te behandelen met een combinatie van fysiotherapie en cognitieve gedragstherapie. Patiënten ervaren na zestien sessies minder pijn en minder beperkingen. Sommigen zeggen zelfs genezen te zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Sint Maartenskliniek en het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen.

Fibromyalgie is vooral onder vrouwen een veel voorkomende aandoening, waarvoor echter tot nu toe geen aanwijsbare oorzaak kan worden gevonden.

Patiënten hebben pijn in de weke delen rondom gewrichten, maar bloed- of röntgenonderzoek tonen geen afwijkingen aan. Toch komen sommigen zelfs in een rolstoel terecht, aldus onderzoekspsycholoog Wim van Lankveld.

Tot nu toe was de enige behandeling voor fibromyalgie oefeningen doen en medicijnen slikken, maar geen enkel medicijn had blijvend resultaat, volgens de onderzoekers. Veel patiënten kregen dan ook uiteindelijk te horen dat de pijn tussen hun oren zat en dat ze er maar mee moesten leren leven.

Van Lankveld benadrukt dat fibromyalgie geen hersenspinsel is. „Ook al is er geen oorzaak: de pijn die de patiënt voelt is altijd een belemmering. De gedragstherapie zorgt er voor dat mensen weer vertrouwen in hun lichaam krijgen en dat ze leren omgaan met stress.

Regel één is dat we in de groep niet praten over pijn. Want dat ze pijn hebben, weet iedereen nu wel. Nu moeten ze uit de neerwaartse spiraal weer naar boven. Bij fysiotherapie leren ze dat ze best kunnen bewegen”, aldus de psycholoog.

Volgens Van Lankveld is er nooit eerder een behandeling tegen fibromyalgie gevonden waarbij patiënten zelf meldden dat ze genezen waren. Dit positieve effect blijkt ook een half jaar na de behandeling nog aan te houden.

Bron: telegraaf.nl 

Lees ook:Cognitieve gedragstherapie effectief tegen vermoeidheid na kanker
Lees ook:Leven met chronische pijn
Lees ook:‘Therapie verhelpt moeheid na kanker’
Lees ook:Vrouwen voelen meer pijn dan mannen
Lees ook:Stop de vooroordelen over pijn

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Artsen vinden behandeling fibromyalgie

 1. Dian van Grol

  Dit is goed nieuws.
  Mijn dochter van 20 kan bijna helemaal niks meer door de Fybro.
  Medicijnen, Fysio niks helpt.
  Ze kan niet naar school en ze kan ook niet gaan werken.
  Waar kan ze terecht ?
  Word dit op meerdere plaatsen al gedaan?

    /   Reply  / 
  1. janny

   misschien accupunctuur proberen bij praktijkheijer.nl zeist

     /   Reply  / 
 2. Sonja

  Neem eens contact op met de St Maartenskliniek of het UMC St Radboud, beiden gevestigd in Nijmegen. Zij kunnen je vertellen of de behandeling al gegeven wordt en of er meerdere plaatsen in Nederland zijn waar je terecht kan.

    /   Reply  / 
 3. Kim

  Sorry van deze reactie..
  Maar.
  Dat komt niet door de fibro.. Dat komt omdat mn vader jarenlang op me heeft zitten schelden en gezegd heeft dat ik geen klap waard ben.. En jij loopt daarvoor weg door steeds te zeggen dat ik niet kan werken door fibro.. Maar helaas is dat niet de reden.. De behandeling die ik nodig heb is door een psycholoog..

    /   Reply  / 
 4. Natasja

  Kim, wat knap dat je zo goed weet wat de oorzaak is en dus ook waar de oplossing gezocht moet worden. Volgens mij is dat al de eerste stap. En moeder, wat jammer dat je dat kennelijk nog niet helemaal wil of kan begrijpen. Misschien helpt het om samen met een psycholoog als mediator te praten. Het best zou natuurlijk zijn als de vader meeging… En Kim wat zonde dat je zo beinvloed bent door je vader die zijn waardering niet voor je kan uitspreken. Het zit in eerste instantie natuurlijk tussen zijn oren en niet tussen de jouwe. Mannen zijn sowieso minder goed in het algemeen in dit soort emotionele dingen dan vrouwen, dus zal wel moeilijk worden om hem te veranderen.. Dus belangrijkst is dat je met hulp van een psych, je moeder en vriendinnen leert dat je juist heel veel waard bent en veel voor jezelf en anderen kan betekenen! Moeder, ze heeft je nodig!!!!!!!!!!! Veel sterkte allebei!

    /   Reply  / 
 5. Maria

  Er is maar maar een oplossing om van fibromyalgie en dat is de oorzaak hiervan aanpakken.
  Al het andere is geld wegsmijten. Prof.Dr.Dr. Bauer uit Baar in Zwitserland opereert al twintig jaar met zeer groot (90%) succes fms/crps/cvs patienten. FMS is organisch en d eklachten worden veroozaak door druk op de zenuwbanen ,elders in het lichaam. Deze druk (die ook op de aders en slagaders drukt) ontstaat door verklevingen.
  Vraag het aan willekeurige patIenten. Er zijn steeds meer mensen die gewoon weer kunnen werken na deze operatie. FIBROMYAlGIE IS TE GENEZEN. Maar een genezen patient levert niets op voor de hele handel en wandel rondom fms. Dat is de reden waarom deze operatietechniek niet doorbreekt. http://www.fms-bauer.com Informeer jezelf hierover en laat je niets wijsmaken door zij die hier niets van willen weten. Op het forum van de pijnstiller kun je meer lezen over en van betrokkenen.

    /   Reply  / 
 6. vermeiren guy

  als dit waar is wat julli schrijven waarom is er dan nog niks van gepubliceerd.we zijn al jaren op zoek naar een oplossing.is

    /   Reply  / 
 7. Carola Kooijman

  Fibromyalgie te genezen? Echt niet. Ik wil diegene dan wel eens spreken, want ik ben erg benieuwd. Bovendien blijft het altijd de vraag of diegene wel echt fibromyalgie heeft, omdat er heel veel mensen met allerlei vage klachten ook vaak onder deze noemer worden geschoven, wellicht dus onterecht!

  Vind het bovendien een gedurfde uitspraak! Want volgens mijn eigen artsen is fibromyalgie nog steeds een bijzonder moeilijk en ingewikkeld iets, waar geen uitgesproken behandeling voor staat.

  Ik heb zelf dus wel de betreffende behandeling ondergaan (april 2009).
  Voelde me wel wat fitter en dus wat energieker.
  Desondanks zijn de pijn en de moeheid door de behandeling niet verminderd!
  Zelf ben ik sportief, niet gestresst, heb ook een fulltime baan en toch heb ik vaak veel pijn en ben vaak extreem moe!
  Wel merk ik dat het wel degelijk een link heeft met reuma, omdat ik bij een temperatuur van boven de 22/23 graden en veel licht mij stukken beter voel, ik denk dat het zo’n 50% in de klachten scheelt! Vanaf half september, zodra de nachten kouder worden en het donkerder wordt, komen de pijn en extreme vermoeidheid weer net zo hard terug.
  Wel blijf sporten, ook als ik pijn heb of moe ben. Merk dat je daardoor sneller herstelt.

    /   Reply  / 
 8. Maria

  Sinds kort hebben de we een eigen website, een website voor en door (ex) fibromyalgiepatiënten die geopereerd zijn of informatie willen over de aanpak van de oorzaak van het fibromyalgiesyndroom.
  Als je iemand wilt spreken/mailen die geopereerd is dan kan dat via het forum.
  We worden hier niet voor betaald deze website is een initatief van een van de 5000 geopereerde patiënten die hun leven terug hebben.
  Wat je met deze informatie doet moet je zelf weten.
  Op http://www.fibromyalgie-vlaned.nl kun je alles in de Nederlandse taal lezen. Fibromyalgie Vlaanderen Nederland

    /   Reply  / 
 9. irma

  HOI hoe kan dan dat ik door het slikken van de anticonceptie pil goed kan functioneren >Alles wat ons helpt geloof ik hoor! Groetjes

    /   Reply  / 
 10. Ro

  Mijn vrouw heeft deze gedragstherapie ondergaan, kostte heel veel moeite en energie.
  Na de behandeling afgerond te hebben, was ze niets opgeknapt en had veel meer klachten gekregen, hulp of verdere genezing was niet mogelijk, ze is zo geëindigd daar en de klachten zijn gebleven, was ze er maar nooit aan begonnen!
  Fibromyalgiepatiënte, al 6 jaar.

    /   Reply  / 
 11. Ton

  misschien ens kijken naar vit b12 tekort, “stichting vit b12 tekort’” en Hendrik de Jong
  symptomenlijst en forums
  kan ontstaan door stress, antibiotica, narcose, pijnstillers,maagzuurremmers, anti depressivita, zwangerschap, prednison, reumamedicatie, bloeddrukverlagers,diabetesmedicatie,
  cholesterolverlagers,plasmedicatie
  –Kalium tekort, magnesium, vit D,E
  vaak verkeerde diagnoses,gevolg verkeerde medicatie of onnodige medicatie artsen hebben geen idee betreft dit soort dingen!!

  –cholesterol (Prof, dr Walter hartman)
  –wat de artsen je niet vertellen
  –wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”
  –Wat je niet mag weten over je gezondheid”
  –Mary Enig
  –Gábor Lenkei
  –erkende Orthomolculaire artsen (zie dr Gert Schuitemaker)
  of natuurdietisten bij u in de buurt GEEN KWAKZALVERIJ, gewone gezonde dagelijkse voeding
  – Fonteine.com
  –Aspartaam en andere zoetstoffen, 92 klachtenlijst

  Betersschap

    /   Reply  / 
 12. Ank

  Verkeerde diagnoses !!!bijv

  Parkinson, ME, Autisme, MS, Dementie !!(zie alternatief dementie, vaak verergert door medicatie tegen dementie !!!!!!)
  Reuma,Depressief,slijtage, spier en gewrichtsklachten Hartklachten, daardoor vaak onnodige operaties en medicatie of verkeerde medicatie

  info, Kokosolie/vet, olijfolie
  zaden en noten
  – Becelmythe
  Hoe kunnen we bezuinigen op de gezondheidszorg??
  heel veel draait om geld van de voedings en farmacutische industrie
  Mensen wordt wakker !!

    /   Reply  / 
  1. Edeline

   Kijk ook eens naar parasitaire-,schimmel-,bacteriele- en virus-infecties. Denk hierbij bv aan Bartonellosis, Ricketsiosis, Candida, Streptoccen, Boreliose en virussen zoals Herpes virussen. Gaan vaak samen. Goed te bestrijden op de middeleeuwse manier.-Maar ja, daar verdienen ze niets aan…….
   Edeline

     /   Reply  / 
 13. Maria

  Mensen laat je niet in de war brengen. Fibromyalgie wordt veroorzaakt door beklemde zenuwen. Daardoor kan het de gekste klachten veroorzaken.Deze beklemmingen bevinden zich in de enkel en de onderarm.

  Fibromyalgie kan meer dan 30 ziektebeelden imiteren en is daarmee een vet varken voor de medische, farmaceutische en psychologische lobby. Fibromyalgie is een commercieel succes en daarom worden mensen met pijn ahw rondgepompt in het medische circuit.

  Laat je die beklemming (en) max.4! chirurgisch weghalen dan raak je definitief verlost van deze giagantische ellende.

  http://fibromyalgie.petities.nl/

    /   Reply  / 
 14. Ank

  Fibromyalgie wordt ook in verband gebracht met VITAMINEN D3

  info;

  http://www.vageklachten.ashrama.nl

  “Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten”

  “Fit met voeding kookboek”

  dr Gert Schuitemaker

  “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”
  “-Kokosolieplein.nl
  ‘Waarom Kokosolie?”

  b.v. vitaminen D tekort en mineralen.

  goede vetten zijn
  Extra virgin Kokosolie( niet de geurloze), Olijfolie, vette vis,ongezouten grasroomboter.
  ongeroosterde noten en zaden,

  -’Margarine versus Boter”

  “Dr Russell Blaylock”

  Artsen die hiermee ervaring hebben en niet alleen kijken naar symptomen,

  dr Auwerda internist ziekenhuis Lelystad
  dr Soeters internist AMC
  dr Hans Reijnen in Deurne (N-Br.)

  of een ERKENDE Orthomolculaire arts bij u in de buurt (door gestudeerde (huis)artsen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>