Internettherapie beter dan gewone therapeut

Heb je last van depressieve klachten, maar zie je het niet zitten om bij een therapeut op de bank te gaan liggen? Dat hoeft ook helemaal niet. Want een cursus via internet waar geen therapeut aan te pas komt, blijkt veel effectiever dan klassieke groepssessies.

Viola Spek heeft onderzoek gedaan naar effectiviteit van online-zelfhulp. Op 30 november promoveert zij op het onderzoek.

kleurjeleven.nl met honderd deelnemers aan groepsessies. Na een jaar waren de internetters er beter aan toe dan de therapeutengroep. De meeste deelnemers waren tussen de 50 en 60 jaar.

Internet is zo effectief omdat mensen zelf kunnen beslissen wanneer ze hulp zoeken en op die momenten veel gemotiveerder zijn, stelt promovenda Spek.

Het Depressie Centrum van het Fonds Psychische Gezondheid en het Nederlandse Huisartsen Genootschap omarmen de bevindingen. Zij spreken onder meer van verminderde werkdruk voor therapeuten en huisartsen.

Het Trimbos-instituut concludeerde onlangs ook al dat internettherapie effectief is, patiëntvriendelijk (je kunt het buiten kantoortijden doen) en goedkoop (geen reiskosten).

In Nederland zijn 1,2 miljoen mensen met depressieve klachten, variërend van zeer mild tot zwaar. Alleen voor de 400.000 licht depressieven is de cursus geschikt.

Bron: AD

Lees ook:Ben je zwanger en voel je je weleens somber?
Lees ook:VGZ vergoedt online zelfhulpcursus Diabetergestemd.nl
Lees ook:Online hulp voor depressieve diabetespatiënten
Lees ook:Behandeling depressieve klachten werkt onvoldoende
Lees ook:Depressieve oudere heeft meer buikvet

1 Reacties // Reageer

One thought on “Internettherapie beter dan gewone therapeut

  1. F.Floor (61)

    Computer-psychohulp bestaat al sinds 1982 (!) maar waarom werden al die pioniers dan zo zwaar tegengewerkt en moesten ze x-keren hun in dos zelfuitpakkende files van de ziekenhuisservers verwijderen? En het volgend weekend ze razendsnel weer erop zetten omdat patienten doordraaiden om de volgende les te kunnen volgen? Dit overkwam klinisch ziekenhuispsycholoog Max Mesman al zo vaak dat hij ze sinds 1991 maar op Internet zette en bij zijn dood in 1996 aan mij werd gevraagd als een uitgever wat te moderniseren. Het resultaat: 4 samengepakte files psychohulp staan nu op een scholiertjeswebsite: http://www.promootio.nl/floor maar er zullen inmiddels vast wel betere zijn geschreven. Toch aardig dat mensen wel eens posthuum 100% gelijk krijgen, dat is eerder met dokter Moerman ook zo gegaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>