Wakker worden tijdens operatie


Elk jaar worden in Nederland 1000 à 2000 patiënten wakker tijdens een operatie. Is het geen nachtmerrie? Ik moet er niet aan denken!

Uit onderzoek is gebleken dat een apparaat waarmee anesthesiologen de diepte van een narcose bepalen, niet goed werkt.

Patiënten kunnen zo te vroeg wakker worden. Ze zijn zich volledig bewust van de situatie. Soms voelen ze zelfs de pijn van de ingreep, maar ze kunnen niet reageren vanwege de toegediende spierverslappers. Met recht een traumatische ervaring!

Om het probleem te verminderen, maken ziekenhuizen de laatste jaren steeds vaker gebruik van de zogeheten BIS-monitor, een apparaat dat de hersenactiviteit meet via een EEG. Die moet volgens de Amerikaanse fabrikant de kans op voortijdig ontwaken met 80 procent verlagen.

Maar uit onderzoek, verschenen in The New England Journal of Medicine, blijkt dit helemaal niet het geval. De onderzoekers bekeken 2000 patiënten die een algehele narcose kregen via een mondkapje, een wijze die ook in Nederland gangbaar is.

Bij de helft van de patiënten werd de hoeveelheid toe te dienen narcosegas bepaald met de BIS-monitor, waarbij de gemeten hersenactiviteit onder een bepaalde drempel moest blijven.

Bij de andere patiënten werd de zwaarte van de narcose traditioneel bepaald aan de hand van de concentratie uitgeademd narcosegas.

In de gemonitorde groep werden twee mensen voortijdig wakker; vier hadden een verhoogd bewustzijn. In de traditionele groep werden er twee wakker en had er slechts één een verhoogd bewustzijn. De monitor werkte dus zelfs slechter.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie Jan Klein noemt de uitkomst in dagblad Trouw ’schokkend’. „Er waren al incidentele meldingen dat de BIS-monitor niet werkte. Nu wordt het voor het eerst in een grote studie bevestigd.”

Klein wil snel aanvullend onderzoek doen naar de monitor. Bij kinderen loopt al zo’n studie in het Erasmus MC in Rotterdam. 

Overigens hebben de Amerikanen alleen gekeken naar narcose via inademing. Of de monitor even slecht werkt bij narcose via injectie is nog onbekend, maar Klein vreest het ergste. Bij een geïnjecteerde narcose bestaat niet eens een alternatief voor de monitor.

Lees ook:Wist je dat zorgverzekeraars dossiers inzien?
Lees ook:Borstkankerziekenhuis bekroond
Lees ook:66 Ziekenhuizen bekroond met roze lintje
Lees ook:Aantal dronken kinderen in ziekenhuis loopt de spuigaten uit
Lees ook:Ben jij tevreden over jouw orthodontist?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wakker worden tijdens operatie

 1. Saskia

  Ik zag laatst een documentaire over bijna dood ervaringen waarin ik een neuroloog hoorde zeggen dat de hersenen tijdens narcose alleen het hart laten pompen en de patient laten ademen, maar dat dromen bijvoorbeeld niet mogenlijk was.

  Ik kan met zekerheid zeggen dat dit niet waar kan zijn.
  Op 9 jarige leeftijd ben ik geopereerd aan mijn oren. Tijdens deze lange operatie droomde ik dat ik in een enorm spinneweb gevangen zat met een reuzachtige spin die mij stukje voor stukje op begon te eten. In deze droom voelde ik enorme pijn bij elke hap van deze spin.
  Ik heb absoluut gedroomd tijdens deze narcose en ik ben er van overtuigd dat mijn hersenen de pijn van de operatie op deze manier verwerkt en vertaald hebben!

  Er traden na deze operatie flinke complicaties op en ik moest opnieuw onder het mes. Drie volwassen mannen hebben me op de operatietafel moeten krijgen, zo traumatisch was deze droom geweest.

    /   Reply  / 
 2. zosten

  Je hersenen produceren dromen om je (bewust)te misleiden. Indien je geen dromen hebt dan zou je zelden of nooit rust hebben. Soms word ik halfwakker tijdens een droom en hoor ik bvb het droomgeluid omvormen of veranderen naar het werkelijke geluid buiten.
  Waarom heeft nog niemand dit beschreven of bestudeert?

    /   Reply  / 
 3. Saskia

  Het ging over narcose.
  Ik snap dat mensen dromen, maar artsen en neurologen beweren dat het niet mogenlijk is te dromen als je onder narcose bent…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>