Is kanker je eigen schuld?

Optimistische vrouwen hebben 25% minder kans op borstkanker, dat blijkt uit recent onderzoek. Ik vind dit soort berichten altijd maar gevaarlijk. Want daarmee suggereer je eigenlijk een beetje dat kanker je eigen schuld is….

En dat is natuurlijk onzin. Ik weiger te geloven dat dat zo is.

Toch beweren wetenschappers dat je gelukkig voelen en optimisme duidelijk een beschermend effect hebben tegen kanker.

Stress zou het tegenovergestelde effect hebben: vrouwen die meerdere traumatische gebeurtenissen beleefden, zoals een sterfgeval, hadden 62% meer risico op kanker dan degenen zonder ellende.

De onderzoekers (helaas meldt de bron, Het Laatste Nieuws, niet uit welk land en van welke universiteit zij afkomstig zijn) ondervroegen meer dan 250 vrouwen met borstkanker tussen 25 en 45 jaar over hun kijk op het leven.

Dit gebeurde na hun diagnose. Ze vroegen de deelneemsters tot in detail naar hun tragedies en verliezen, zoals de dood van een ouder of man, scheiding of ontslag.

Hun antwoorden werden vergeleken met een groep van gezonde vrouwen met dezelfde leeftijd. Een analyse van de gegevens toonde een duidelijke link aan tussen levensvisie en het risico op borstkanker.

De onderzoekers erkennen dat het feit dat ze de vrouwen na de diagnose ondervroegen, hun kijk op het verleden kan hebben vervormd.

Mede daarom trekken Britse onderzoekers het onderzoek in twijfel. Ze zijn er niet van overtuigd dat dit onderzoek een duidelijk bewijs levert dat positieve of negatieve ervaringen het risico op borstkanker kunnen beïnvloeden.

De Britten wijzen erop dat de onderzoekers geen rekening hebben gehouden met andere factoren zoals familiegeschiedenis of gewicht. Borstkanker is een complexe ziekte en kan verschillende oorzaken hebben.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Groene thee beschermt niet tegen borstkanker
Lees ook:Screening borstkanker heeft wel degelijk nut
Lees ook:Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker
Lees ook:Soja heeft positief effect op borstkanker
Lees ook:Gewichtstoename verhoogt kans op borstkanker

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Is kanker je eigen schuld?

  1. aysen

    Ik ben nu 31 en er is borstkanker bij me geconstateerd. Het klinkt echt raar maar ik roep dit al vanaf het moment dat het me is verteld. Het klopt traumatische ervaringen pijn en verdriet dat zijn naar mijn mening de redenen. En dan zit je in zo een wachtkamer te wachten op de uitslag en zie je in zo een tijdschrift staan dat stress geen oorzaak is van borstkanker dat is wel zo. geloof me stress opent deuren voor alle ziektes.

      /   Reply  / 
  2. aysen

    Ik leg ook een verband met ontharen van het lichaam door te epileren hier zou men ook eens onderzoek naar moeten doen. Donkere vrouwen hebben meer kans op kanker. Donkere vrouwen hebben sterkere haargroei tevens kiezen ze vaker voor epileren dan scheren. Omdat dit beter uitkomt omdat o.a. het haar en de haargroei sterker is. Tevens is het bij de meeste donkere vrouwen een taboe om oksel, schaamhaar of beenhaar te hebben. Ook heb ik mee heel vaak afgevraagd wat voor luchtje ik ruik als ik epileer een heel apart luchtje. Ik denk dat hier verband gelegd kan worden met hoger risico op borstkanker

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>