Nederlander heeft geen jodiumtekort


Met de jodiuminname van de
Nederlandse bevolking is niets mis. Dat heeft de Gezondheidsraad bekendgemaakt. 

Onlangs riep reumatoloog
Richard Verheesen van het Máxima Medisch centrum in Eindhoven nog in dagblad
Spits dat ruim 6 miljoen Nederlanders een jodiumtekort te kort hebben.

Het
Voedingscentrum liet toen al weten dat het zo’n vaart niet loopt. Nieuw onderzoek van de
Gezondheidsraad bevestigt dat er van een jodiumtekort geen sprake is.  

Jodium is een essentiële
bouwsteen van de hormonen die de schildklier produceert. Je krijgt het vooral
binnen door het eten van brood, vis en zout waaraan jodium is toegevoegd.

Om de
inname van deze stof in Nederland goed te houden, is het volgens de
Gezondheidsraad wel van belang dat het huidige niveau van verrijking van
bakkerszout dat in Nederland is toegestaan blijft en dat het niet als gevolg
van Europese regelgeving wordt verlaagd.

Mochten mensen minder zout
gaan eten – wat de overheid natuurlijk wil, want we eten over het algemeen te
veel zout – dan moet er gezorgd worden voor compensatie van de terugloop in de
jodiuminname die daarvan het gevolg is.  

Bron: Gezondheidsraad

Zie ook: Hebben we wel of
geen jodiumtekort?

 

Lees ook:Wat is jodium precies en wat doet het?
Lees ook:Hebben we wel of geen jodiumtekort?
Lees ook:‘Risicogroepen beter waarschuwen voor te veel jodium’
Lees ook:Nederlanders krijgen nog steeds te veel zout binnen
Lees ook:We eten te zout met zijn allen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>