Kanker nu doodsoorzaak nummer 1


In december maakte de Wereld Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat kanker vanaf 2010 wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak zal zijn. In Nederland hebben we die twijfelachtige mijlpaal nu al bereikt…

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt vandaag dat er in 2008 voor het eerst meer mensen aan kanker zijn gestorven dan aan hart- en vaatziekten.

Dat kanker nu de belangrijkste doodsoorzaak is, komt vooraI door een sterke afname van de sterfte aan hart- en vaatziekten. Vooral sinds medio jaren tachtig is de kans om aan een hart- of vaatziekte te overlijden zeer sterk gedaald.

Tegelijkertijd is het aandeel van kanker gestaag toegenomen. In 1970 veroorzaakte kanker 23 procent van alle sterfgevallen en hart- en vaatziekten 45 procent. Inmiddels liggen beide aandelen rond 30 procent.  

Overigens is het verschil in absolute cijfers gering: in de eerste tien maanden van vorig jaar overleden 33.900 mensen aan kanker, tegen 33.100 aan een hart- of vaatziekte.

Bij mannen is kanker al sinds 2005 de belangrijkste doodsoorzaak. Bij vrouwen staat kanker nog op de tweede plaats, maar het verschil met hart- en vaatziekten neemt snel af. 

Positief puntje is wel dat het risico om aan de gevolgen van kanker te overlijden, sinds eind jaren tachtig daalt. Dit geldt vooral voor mannen. De daling bij vrouwen is geringer. Dat komt doordat vrouwen in de jaren zestig en zeventig massaal gingen roken; daardoor nam het aantal vrouwen met longkanker sterk toe.

Op dit moment is longkanker de meest voorkomende vorm van kanker, bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen neemt prostaatkanker de tweede plaats in, bij vrouwen borstkanker.

Zie ook: Kanker slaat om zich heen

Lees ook:Kanker bij mannen doodsoorzaak nummer 1
Lees ook:Kanker doodsoorzaak nummer 1 bij mannen
Lees ook:Minder kans om te sterven aan kanker
Lees ook:Hart- en vaatziekten nog altijd belangrijkste doodsoorzaak
Lees ook:Dementie is grootste doodsoorzaak in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>