Vaccin in de maak tegen ‘tijgermug-ziekte’

Ooit gehoord van het chikungunya-virus? Ik niet, maar de ziekte schijnt overgebracht te worden door de tijgermug. Die ken ik dan weer wel; daar heb ik al meerdere keren over geschreven. Fijn om te weten is in ieder geval dat wetenschappers aan een vaccin werken.

Chikungunya is een ernstige virale ziekte, die verspreid wordt door de tijgermug. De ziekte veroorzaakt plotselinge hoge koorts, uitslag en hevige pijn aan de gewrichten waardoor patiënten voor maanden kreupel kunnen zijn. Momenteel is er nog geen vaccin of behandeling beschikbaar tegen dit virus.

Oorspronkelijk kwam het virus alleen in Afrikaanse landen voor. Maar inmiddels heeft de ziekte zich via Azië al naar Europa verspreid. In Frankrijk en Italië zijn al honderden mensen ziek geworden.

Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Wageningen Universiteit gaan samen werken aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het Chikungunya-virus. De partijen hopen in 2012 een ‘proof of concept’ vaccin te hebben.

Bron: Erasmus MC

Zie ook: Alarm over tijgermug
Zie ook: De tijgermug dreigt een blijvertje te worden

Lees ook:Vaccin tegen RS-virus in de maak
Lees ook:Tropisch virus bedreigt gezondheid Europa
Lees ook:‘Trage goedkeuring vaccins kost mensenlevens’
Lees ook:Angst om varkensgriep neemt toe
Lees ook:Aantal bedrijven met Schmallenbergvirus neemt toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>