Spray toont huidkanker in vroeg stadium aan

Nee, niet meteen gaan juichen. Want zo simpel als het klinkt, is het helaas niet. Het is geen spray die je even opsprayt waarna je meteen de uitslag krijgt of je huidkanker aan het ontwikkelen bent. Maar voor mensen met een verhoogd risico op huidkanker klinkt de nieuwe methode zeker veelbelovend.

Dermatoloog Martino Neumann van het Erasmus Medisch Centrum heeft een fluorescerende spray ontwikkeld die al heel vroeg afwijkingen aan de huid kan opsporen, nog vóór ze zichtbaar zijn voor huidartsen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Daardoor neemt de kans op een succesvolle behandeling toe en kan worden voorkomen dat de patiënt uitzaaiingen krijgt.

Maar er komt wel heel wat bij de methode kijken. De fluorescerende spray wordt eerst op de huid gespoten, bijvoorbeeld op kwetsbare plekken als het gezicht, de handen of de nek. Vervolgens moet de patiënt twee uur in een cabine met zacht licht verblijven om de spray in te laten trekken.

Dan maakt de arts met een digitale camera foto’s met verschillende kleuren licht. De computer verwerkt die tot beelden, waarop beginnende tumoren zichtbaar worden.

Volgens Neumann is de methode vooral geschikt voor vormen van huidkanker die worden veroorzaakt door een teveel aan zon. Tot een risicogroep behoren vooral mensen die veel buitenwerken, zoals boeren hoveniers, bouwvakkers en sporters, maar ook piloten.

Ook mensen met eerdere huidproblemen zouden in de ogen van Neuman preventief gebruik moeten kunnen maken van de nieuwe spray. Want ook zij lopen verhoogd risico op het opnieuw ontwikkelen van allerlei afwijkingen.

Lees ook:Huidkanker met licht behandeld
Lees ook:Autorijders riskeren huidkanker
Lees ook:Aantal huidkankerpatiënten meer dan verdubbeld
Lees ook:Huidkanker wordt steeds vaker laat ontdekt
Lees ook:Pas vandaag op met de zon!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>