Thuis bevallen niet onveiliger dan in ziekenhuis

Ik heb het altijd al geroepen, maar onderzoek wijst het nu uit: thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis. Als je thuis bevalt is de kans net zo groot dat je kind overlijdt of op een intensive care unit terechtkomt als wanneer je in het ziekenhuis bevalt.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), meldt nu.nl.

De onderzoekers bestudeerden de bevallingen van meer dan een half miljoen vrouwen tussen 2000 en 2006. Van hen waren voor de bevalling geen risicofactoren bekend. Van elke 10.000 baby’s stierven er 7. Dat gold zowel voor de baby’s die thuis als in het ziekenhuis waren geboren.

Volgens de wetenschappers is dit belangrijk om te weten omdat uit recent Europees onderzoek is gebleken dat de babysterfte in Nederland relatief hoog is. De link werd al snel gelegd met het hoge percentage – 30% – thuisbevallingen in ons land. Maar dat verband blijkt dus niet te bestaan.

De Britten zullen ook wel blij zijn met de resultaten, want zij proberen vrouwen juist over te halen om thuis te bevallen. Dat wil tot nu toe echter nog niet echt lukken.

Lees ook:Thuis bevallen even veilig als in het ziekenhuis
Lees ook:Vlaanderen overweegt ‘anoniem bevallen’
Lees ook:Vaak UV-filters in borstvoeding
Lees ook:Babysterfte in ziekenhuis ‘s nachts hoger
Lees ook:Thuisbevalling is uit de mode

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>