Betalen voor de eerste hulp

Zie je het voor je: je kind valt van de glijbaan. Veel bloed, er lijkt iets gebroken. Meteen naar de eerste hulp, is het eerste wat in je opkomt. Maar als het aan minister Klink ligt, kan dat straks niet meer zomaar. Nee, je moet eerst even de huisarts bellen. Vragen of je naar het ziekenhuis mag, en dan pas laad je je kind – dat huilt van de pijn en angst – in de auto om naar de eerste hulp te rijden.

Minister Klink wil hiermee voorkomen dat patiënten om elk wissewasje naar het ziekenhuis rennen, terwijl ze heel goed door de huisarts geholpen hadden kunnen worden. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Nou weet ik niet hoe het met de gemiddelde Nederlander zit, maar in eerste instantie ga je natuurlijk altijd naar de huisarts en alleen in heel ernstige gevallen direct naar het ziekenhuis. Daarom heet het ook SPOEDeisende hulp.

Wanneer mensen misschien eerder naar de eerste hulp gaan, is ’s avonds en in het weekeinde, als de huisartsenpraktijk dicht is. De huisartsenpost – waar je in die gevallen naar toe moet – zit vaak in een ziekenhuis.

Dus waarom stuurt een verpleegkundige van de eerste hulp patiënten die geen spoedeisende hulp nodig hebben, niet een paar deuren verder naar de huisartsenpost?

Dat lijkt me een stuk patiëntvriendelijker dan meteen weer een eigen bijdrage te vragen. Dat komt over als een soort straf voor het vragen van medische hulp.

Overigens is het nog niet bekend hoe hoog de eigen bijdrage gaat worden, maar volgens De Telegraaf zou het kunnen oplopen tot enkele tientjes per keer.

Hopelijk komt de minister met wat zinnigere ideeën om zijn begrotingstekort te dichten.

Lees ook:Klink wil bezuinigen op eerste hulp
Lees ook:Spoedeisende hulp komt vaak erg laat
Lees ook:Geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Lees ook:Vragen over vergoeden zorg spoedeisende hulp
Lees ook:Betalen voor spoedeisende hulp schrikt af

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Betalen voor de eerste hulp

 1. P.Ruben

  Waargebeurde verhaal in 2006 bij het Medisch Spectrum Twente.
  Ik ben die dag net uit ziekenhuis ontslagen (operatie aan de baarmoeder), s’middags voel ik een hele sterke pijn richting de maag en tussen de schouderbladen. Ik wacht een paar uurtjes, even kijken of het vanzelf ophoudt, maar die pijn blijft. Dan beslissen mijn man en ik om toch terug naar het ziekenhuis te gaan bij de eerste hulp. Ze controleren of ik een embolie opgelopen heb, maar niets daarvan, er is niks volgens hun aan de hand en ze sturen me dan naar huis.
  Ik was dus voor de zogenaamde geen goede reden bij de eerste hulp geweest.
  Maar de pijn blijft, dag na dag, avond na avond en nacht na nacht. Uitendelijk vrijdag beslis ik om naar de huisarts te gaan. Die stuur me onmiddelijk naar het ziekenhuis (ik was inmiddels geel geworden).
  De internist na onderzoek vroeg aan mij waarom ik zolang had gewacht om naar het ziekenhuis te gaan want ik had een gevaarlijke alvleesklierontsteking.
  Ik heb nu dus een vraag voor dhr Klink.
  Als de wet al in werking was, had ik dus die zondag geld moeten betalen voor het “onnodige” gebruik van de eerste hulp.
  MAAR achteraf mijn bezoek aan de eerste hulp was wel terecht en nodig geweest, alleen door een fout van de aarts werd naar huis gerstuurd.
  Mijn vraag is: in dit geval wie had mij kunnen vergoeden voor het “onnodige” betaling??

  Eigenlijk denk ik, ik had zelfs recht op een vergoeding voor die week dat ik thuis met pijn, door een onverschilligeid van de aarts, heb moeten lijden.

  Met vriendelijk groet
  P.Ruben

    /   Reply  / 
 2. Jeroen

  Na een aantal onplezierige ervaringen met de huisartsenposten in de omgeving de afgelopen jaren; waar je lang moet wachten en uiteindelijk ook maar doorverwezen wordt naar het ziekenhuis vraag ik me af waarom we dit merkwaardige systeem van huisartsen en posten zo hebben ingericht.

  Wellicht toeval, maar de eerste keer hadden we volgens de consultatiebureau arts en huisartsenpost arts waarschijnlijk open TBC (in het ziekenhuis bleek: een forse allergische reactie), de andere keer hersenvliesontsteking (forse dubbele oorontsteking, niet echt iets wat je zomaar over het hoofd ziet). Een goede eerste opvang in het ziekenhuis en doorverwijzing naar de juiste hulp met het juiste prijskaartje zou enorm in de kosten schelen en de ervaring van de patienten verbeteren.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>