Aantal besmettingen met Q-koorts stijgt snel


Het aantal mensen dat met Q-koorts is besmet, is de afgelopen week ineens fors gestegen. In heel 2009 zijn er tot nog toe 414 gevallen geteld, een week geleden waren dat er nog 228. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten weten.

Volgens het RIVM zijn de ziektegevallen dit jaar het gevolg van verspreiding door nog niet gevaccineerde geiten en deels het gevolg van verspreiding van bacteriën in de omgeving vanuit eerder besmette geitenbedrijven.

Sinds april worden geiten en schapen op grotere bedrijven in Brabant en delen van Limburg, Gelderland en Utrecht verplicht gevaccineerd tegen Q-koorts, waardoor het aantal ziektegevallen volgend jaar waarschijnlijk een stuk lager zal liggen.

Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie. Geïnfecteerde dieren zijn meestal niet ziek, maar de infectie kan vooral bij geiten miskramen en vroeggeboortes veroorzaken. De urine, ontlasting, melk, moederkoek, vruchtvliezen en het vruchtwater van de dieren is besmettelijk. Vooral tijdens een miskraam of geboorte vindt veel uitscheiding van de bacterie plaats.

De bacterie kan maanden tot jaren overleven in stof of zand. Door verwaaiing kan de bacterie in de lucht komen en zo mensen besmetten. Die merken overigens meestal weinig tot niets van een besmetting. Eén op de vijf van de geïnfecteerden krijgt ernstige klachten zoals een longontsteking.

De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.

Q-koorts kwam in Nederland vóór 2007 slechts af en toe voor. Jaarlijks werden gemiddeld 15 mensen met deze ziekte gemeld. Sinds 2007 is het aantal meldingen van Q-koorts gestegen. Het begon in 2007 met een uitbraak in Noord-Brabant van circa 190 ziektegevallen.

In 2008 waren dat er ongeveer 1000 in een groter gebied in Noord-Brabant en Zuid-Gelderland.

Lees ook:Extra maatregelen noodzakelijk om Q-koorts te stoppen
Lees ook:Brabanders krijgen geitengriep
Lees ook:Q-koorts overtreft Mexicaanse griep
Lees ook:‘Uitbraak Q-koorts in Nederland uniek’
Lees ook:Aantal besmettingen Q-koorts nu al verdubbeld

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aantal besmettingen met Q-koorts stijgt snel

  1. Wil

    Q-koorts: eerst heeft de landbouw onze natuur vernield en nu zijn de mensen aan de beurt, MRSA-Qkoorts-overmatig gebruik antibiotica in veehouderij-enzv.
    Ik vertrouw onze overheid niet meer!
    Het enige wat telt is de economie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>