Gen bemoeilijkt stoppen met roken tijdens zwangerschap

Zwangerschap en roken gaan niet samen. Toch blijkt in de praktijk dat maar liefst 80% van de vrouwelijke rokers tijdens de zwangerschap blijft doorroken. Zwak? Misschien wel, maar uit onderzoek blijkt dat het niet altijd hun eigen schuld is dat het niet lukt om te stoppen met roken. Soms spelen genen een rol!

Onderzoekers hebben een speciaal ‘ verslavingsgen’ ontdekt waar 1 op de 3 zwangere vrouwen over beschikt. Dat maakt dat zij meer moeite hebben om te stoppen met roken.

Van de vrouwen mét het gen slaagde 31% er niet in om te stoppen met roken. Van de vrouwen die niet over het gen beschikten, pakte 21% na een tijdje de sigaret weer op. Aan het einde van de zwangerschap stegen de percentages naar respectievelijk 47 en 34%.

De percentages – die niet vreselijk hoog zijn – geven al aan dat het gen nooit als excuus gebruikt mag worden om te blijven roken. Want ook al is stoppen met roken misschien zwaarder als je het ‘verslavingsgen’ hebt, het lukt nog altijd een meerderheid van deze vrouwen wél om te stoppen.

Uiteindelijk gaat het gewoon om doorzettingsvermogen. Waar een wil is, is een weg!

Bron: hln.be

Lees ook:De E-sigaret: de eerste stap in stoppen met roken
Lees ook:Nieuw geneesmiddel om te stoppen met roken
Lees ook:Aantal rokers stabiel, gebruik e-sigaret stijgt
Lees ook:Depressieve zwangere blijft vaak roken
Lees ook:Nepsigaret vergroot kans op stoppen met roken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>