Radboud Ziekenhuis gaat eierstokweefsel invriezen

Het Nijmeegse UMC St Radboud wil vrouwen die een behandeling tegen kanker moeten ondergaan, de mogelijkheid bieden om één van hun eierstokken in te laten vriezen. Zij kan dan – eenmaal genezen van kanker – alsnog proberen zwanger te worden.

Dat kondigde de Nijmeegse hoogleraar voortplantingskunde Didi Braat aan in de rede die zij hield ter gelegenheid van de 86ste verjaardag van de Radboud Universiteit.

Steeds meer mensen genezen van kanker, onder andere dankzij betere behandelmogelijkheden. Deze behandelingen leiden echter vaak tot een verminderde vruchtbaarheid.

Mannen wordt daarom standaard vóór de behandeling aangeboden sperma in te vriezen, zodat zij later toch nog kinderen kunnen verwekken. Ook voor vrouwen zijn er mogelijkheden, al zijn die vaak nog experimenteel.

De meest zekere kans op nageslacht is om vóór de behandeling tegen kanker een spoed-ivf te ondergaan. De embryo’s die dat oplevert kunnen worden ingevroren totdat de vrouw hersteld is van kanker. Deze methode is echter geen optie voor jonge meisjes en voor vrouwen die geen partner hebben.

Dat is het invriezen van eierstokweefsel wel. Daarbij wordt via een kijkoperatie een eierstok weggehaald en in strips ingevroren. Dit eierstokweefsel bevat vele onrijpe eicellen. Het idee is om de ingevroren eierstokweefsel te zijner tijd weer in de vrouw terug te transplanteren.

Hoewel de kans op zwangerschap na terugplaatsing van tevoren ingevroren eierstokweefsel niet groot is – wereldwijd zijn tot nu toe 5 vrouwen die genezen zijn van kanker, na deze procedure weer moeder geworden – wil het Nijmeegse ziekenhuis de methode toch in bepaalde gevallen aan vrouwen aanbieden.

De bedoeling is om dat in onderzoeksverband te doen. Het is nog niet bekend wanneer het Radboud Ziekenhuis begint met de methode.

Bron: UMCN

Lees ook:Eerste terugplaatsing eierstokweefsel na kanker
Lees ook:Zwangerschap weer mogelijk na transplantatie eierstokweefsel
Lees ook:Kankerpatiënten hebben recht op uitleg vruchtbaarheid behouden
Lees ook:Vrouw overlijdt na foute bloedtransfusie
Lees ook:Embryo wordt na 20 jaar een baby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>