Aantal besmettingen Q-koorts nu al verdubbeld


Het aantal besmettingen met Q-koorts in ons land is toegenomen tot 2026. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee zijn er op dit moment al meer dan 2 keer zoveel gevallen dan in heel 2008.

Nog altijd komen er wekelijks zo’n 100 zieken bij. Naast de 2026 bekende gevallen, zijn er ook nog 99 mensen die vermoeden dat ze Q-koorts hebben, maar bij wie dat nog niet officieel is vastgesteld.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt wordt verspreid door geiten en andere dieren en komt vooral voor in Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. In deze regio’s zijn relatief veel geitenhouderijen. De ziekte verloopt veelal mild, maar soms moeten zieken in het ziekenhuis worden opgenomen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft voor hen een speciale Q-koortspolikliniek ingericht. Hier ontvangt een vast team internisten en microbiologen Q-koortspatiënten uit de regio Den Bosch, waar de ziekte het meest voorkomt.

In het Bossche ziekenhuis liggen inmiddels 20 patiënten bij wie de ziekte zich heeft ontwikkeld tot een chronische variant.

Lees ook:Enorme toeloop wordt Q-koortspoli bijna te veel
Lees ook:Vrees voor chronische Q-koorts-epidemie
Lees ook:Vierde Q-koortspoli opent in Helmond
Lees ook:‘Al 2 mensen overleden aan Q-koorts’
Lees ook:Tweede Q-koortspolikliniek opent maandag in Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>