Gewone griep krijgt minder kans door Mexicaanse griep


Dankzij de Mexicaanse griep is de kans groot dat er dit jaar minder mensen aan de griep in zijn totaliteit zullen sterven. Dat voorspelt viroloog Marc Van Ranst in Het Laatste Nieuws.

Volgens de bekende Belgische viroloog zal het Mexicaanse griepvirus het gewone griepvirus voor een deel vervangen.

En de traditionele wintergriep eist nu eenmaal – zoals het er nu naar uitziet – meer slachtoffers dan de Mexicaanse variant.

Dat komt doordat het H1N1-virus dat de Mexicaans griep veroorzaakt, vooral jonge mensen treft. En die overleven het virus meestal wel.

Ouderen – die normaal gesproken de belangrijkste risicogroep vormen voor de griep – hebben mogelijk meer weerstand tegen de Mexicaanse variant en ontspringen zo in de meeste gevallen de dans.

Tegelijkertijd zorgt de verhoogde aandacht voor de Mexicaanse griep er zeer waarschijnlijk ook voor dat de ‘gewone’ wintergriep minder kans krijgt om toe te slaan.

De voorzorgsmaatregelen, zoals niezen in een papieren zakdoek en veelvuldig je handen wassen, worden er nu zo ingewreven dat we die handelingen voorlopig nog wel even blijven volhouden. Ook als straks de wintergriep ons land aandoet.

Als de vaccins tegen de Mexicaanse en gewone griep er eenmaal zijn, zal het sterftecijfer nog verder dalen, vermoedt de viroloog.

Lees ook:Griepprikcampagne weer van start
Lees ook:Griepgolf al in augustus verwacht
Lees ook:‘Handgel kan Mexicaanse griep voorkomen’
Lees ook:Geen ‘Mexicaanse griep’ meer
Lees ook:Aantal (Mexicaanse) griepdoden extreem laag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gewone griep krijgt minder kans door Mexicaanse griep

  1. Wilma

    Superhandig om je te testen. Zo kom je er snel achter of je wel echt deze griep hebt en je kunt meteen je vitamines kopen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>