Radar legt werkwijze farmaceuten bloot


Wat een heerlijke uitzending van Radar vanavond! Het is een knap staaltje van onderzoeksjournalistiek die het programma liet zien. Ze verzonnen een campagne rond winderigheid om aan te tonen hoe farmaceuten ons allen bedonderen.

Reclame maken voor receptgeneesmiddelen mag niet. Dus wat doen geneesmiddelenfabrikanten om hun nieuwe geneesmiddel aan de man te brengen?

Ze bedenken een campagne en maken een website rond de kwaal waarvoor het geneesmiddel bedoeld is, bijvoorbeeld maagzuur, erectiestoornissen of in dit geval winderigheid. En via die site word je geadviseerd toch vooral naar de huisarts te gaan.

Die huisarts wordt ondertussen bestookt met reclame – want dat mag wél – voor het nieuwe geneesmiddel. Patiënt gaat naar de huisarts met het verzoek om een medicijn waarover hij op de website heeft gelezen en de huisarts schrijft het nieuwe middel voor. Farmeceut blij.

Radar doorliep het hele proces en wist zo winderigheid onder de aandacht te brengen. Verrassend was hoe makkelijk huisartsen ‘ja’ zeiden als werd gevraagd of ze een folder in de wachtkamer mochten plaatsen en een poster op het raam mochten plakken.

Ook de media trapten erin. Iets wat niet zou moeten mogen, aldus directeur Ruud Coolen van Brakel van DGV, Instituut voor verantwoord medicijngebruik. Media zouden alle berichten die ze onder ogen krijgen – zelfs van een gerespecteerd en over het algemeen toch betrouwbaar onderzoeksinstituut als TNS NIPO – moeten checken.

Klinkt heel aardig natuurlijk en het klopt dat je als journalist altijd kritisch moet blijven, maar ook de heer Coolen van Brakel weet waarschijnlijk wel dat dat ondoenlijk is. Net als dat huisartsen niet van folders en posters exact kunnen uitzoeken waar het vandaan komt en of het wel betrouwbaar en onafhankelijk is.

En – zo liet TNS NIPO weten – het onderzoek is een serieus onderzoek dat klopt. Maar feit is wel dat journalisten met een kritischer oog naar zo’n persbericht zouden mogen kijken.

Heel bedroevend in de uitzending was wel het optreden van Michel Dutrée, directeur van Nefarma, de organisatie van medicijnfabrikanten. Met zijn gedraai en ontkenningen maakte hij zich absoluut ongeloofwaardig. In dat geval kun je volgens mij beter thuisblijven…

Lees ook:Website over winderigheid blijkt een grap van Radar
Lees ook:Veel onduidelijkheid over medicijngebruik in verkeer
Lees ook:Huisartsen starten eigen medische publiekswebsite
Lees ook:1 op de 4 Nederlanders heeft last van winderigheid
Lees ook:Pas op met verkoudheidszalfjes bij peuters

1 Reacties // Reageer

One thought on “Radar legt werkwijze farmaceuten bloot

  1. Dhr. D.W. Kievit

    Die pharmaratten moeten toch op een of andere manier hun omzet vergroten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>