Diabetes leidt tot hersenschade

Op de een of andere manier lijkt het wel alsof er altijd een beetje luchtig over diabetes wordt gedaan, terwijl het toch een aandoening is die heel ingrijpende gevolgen kan hebben.

Diabetes kan tot ernstige complicaties leiden zoals schade aan de nieren, zenuwen, ogen of de bloedvaten. Het is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar er is meer…

Neuropsycholoog Esther van den Berg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontdekte dat diabetes type 2 – ook wel bekend als ouderdomsdiabetes – een negatief effect op de hersenen.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel verhoogt bijvoorbeeld de kans op dementie met anderhalf tot twee maal. Van den Berg is dinsdag op haar onderzoek gepromoveerd.

In haar promotieonderzoek ze zich af welke mensen met diabetes meer kans lopen op cognitieve problemen. Het is al bekend dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten een belangrijke voorspeller vormen voor hersenproblemen. Deze factoren vergroten ook de kans op diabetes.

Van den Berg vergeleek 3 groepen ouderen: patiënten met diabetes type II, mensen met het metabool syndroom (hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht) en gezonde mensen.

Van al deze mensen analyseerde ze het geheugen, mentale traagheid en flexibiliteit. Het blijkt dat zowel patiënten met diabetes als mensen met het metabool syndroom slechter presteren dan de controlegroep.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Hersenschade bij diabetes verklaard
Lees ook:Handje noten goed voor de lijn
Lees ook:Soja leidt tot opmerkelijke verbetering bij metabool syndroom
Lees ook:‘Nachtdienst draaien ook slecht voor het hart’
Lees ook:Diabetes door honger in de baarmoeder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>