Behandeling depressieve klachten werkt onvoldoende

Mensen met depressieve klachten krijgen geen goede behandeling. Zowel de huisarts als de zelfhulpbehandeling via internet zijn onvoldoende in staat om depressieve klachten te verminderen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Esther de Graaf die op 23 oktober hoopt te promoveren aan de Universiteit Maastricht.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met depressie. Slechts een deel van de mensen met depressieve klachten ontvangt echter een adequate behandeling.

Of ze nou naar de huisarts gaan of een online behandeling via het internet volgen; na een jaar zijn de klachten nog altijd aanzienlijk. Vooral voor mensen met ernstige klachten lijken deze behandelingen onvoldoende effectief.

Eerder onderzoek toonde aan dat de online zelfhulpbehandeling ‘Kleur Je Leven’ van het Trimbos-instituut effectief is bij ouderen.

Nu is de werkzaamheid van deze zelfhulpbehandeling voor depressie voor het eerst onderzocht onder volwassenen binnen de eerstelijnszorg. Aan het onderzoek deden ruim 300 deelnemers met relatief ernstige depressieve klachten mee.

De effecten van de online zelfhulpbehandeling, die zonder professionele begeleiding werd aangeboden, werden vergeleken met die van de gewone zorg door de huisarts en met een combinatie van online zelfhulp en huisartsenzorg.

Zowel direct na de behandelingen als een jaar later werden er geen verschillen in depressie gevonden tussen de 3 groepen. Hoewel de depressieve klachten in de drie groepen evenveel afnamen, waren deze verbeteringen slechts marginaal.

Online zelfhulp, huisartsenzorg en een combinatie van beide zijn dus niet voldoende werkzaam voor mensen met relatief ernstige depressieve klachten.

Volgens De Graaf zal lijkt zelfhulp via internet veelbelovend, maar zal er goed onderzocht moeten worden wie er baat bij heeft en wie niet.

‘Ons onderzoek laat zien dat we voorzichtig moeten zijn met de invoering van online zelfhulpprogramma’s, ook al heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) onlangs het belang van dit soort laagdrempelige interventies onderstreept.’

Lees ook:Mensen voelen zich minder depressief dankzij online-zelfhulp
Lees ook:Beste behandeling depressieve patiënt in huisartsenpraktijk
Lees ook:Internettherapie beter dan gewone therapeut
Lees ook:VGZ vergoedt online zelfhulpcursus Diabetergestemd.nl
Lees ook:Online hulp voor depressieve diabetespatiënten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Behandeling depressieve klachten werkt onvoldoende

  1. gerets sabine

    bij mij werd al 10 jaar geleden depressie vastgesteld maar nog steeds geen vooruitgang geboekt ik kan zelfs niet meer gaan werken maar niemand kan mij blijkbaar helpen dus leer ik er maar mee leven

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>