Q-koortspatiënten willen hun verhaal kwijt


Je zult maar Q-koorts hebben in een tijd waarin iedereen het alleen maar over de Mexicaanse griep heeft….

Ik kan me voorstellen dat je je dan wel eens ergert aan het overschot aan  informatie over de Mexicaanse griep. Want er zijn ook nog eens ruim 2000 mensen dit jaar besmet geraakt met Q-koorts en er zijn zelfs 6 mensen overleden.

Maar daar hoor je niemand over.

Q-koortspatiënten hebben echter de behoefte om hun verhaal kwijt te kunnen, om te praten met lotgenoten.

Afgelopen dinsdag kwam in het gemeentehuis in Oss een groep van 30 Q-koortspatiënten bijeen. Ze waren opgespoord door de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg (PRVMZ) en Zorgbelang Brabant, de overkoepelende organisatie van patiëntenorganisaties. Die wilden wel eens horen wat patiënten meemaken.

Dat hebben ze geweten! De verhalen waren heftig. De ziekte blijkt grote invloed op de patiënt en hun naasten te hebben.

De Q-koortspatiënten gaven ook aan grote behoefte te hebben aan een patiëntenvereniging. Een plek waar ze terecht kunnen voor lotgenotencontact en goede informatie.

Voor henzelf, maar ook voor huisartsen, specialisten en bedrijfsartsen. Want onder de patiënten leeft het gevoel dat artsen vaak zelf niet goed op de hoogte zijn, wat ze met de behandeling aanmoeten.

En zo lijkt er langzaam wat meer aandacht te komen voor de ‘stille epidemie’. Zelfs de landelijke overheid, die Q-koorts lange tijd als een regionaal probleem heeft gezien, heeft nu eindelijk haar ogen geopend voor de geniepige bacterie.

Bron: Brabants Dagblad

Lees ook:‘Zeker 24 doden door Q-koorts’
Lees ook:Vier Nederlanders overleden aan Q-koorts
Lees ook:Jonge Q-koortspatiënten krijgen bezoek van de Kinderombudsman
Lees ook:Aantal gevallen Q-koorts loopt op
Lees ook:Zesde dode door Q-koorts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>