‘Onderzoek borstkanker moet vanaf 30 jaar’

Het begon met een discussie op vriendensite Hyves. En nu – amper 3 weken later – heeft Bianca Bolleurs al meer dan 100.000 vrouwen achter haar staan die net als zij vinden dat vrouwen vanaf hun 30e op borstkanker gecontroleerd moeten worden. Maar is dat iets wat we moeten willen?

In Nederland worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke 2 jaar opgeroepen voor het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker. Die leeftijdsgrenzen zijn niet zomaar gekozen. Bij deze groep vrouwen komt borstkanker het meest voor.

Bovendien is het bevolkingsonderzoek voor hen het meest zinvol. Voor vrouwen ouder dan 75 jaar is de kans om aan borstkanker te sterven klein, omdat een tumor in de borst na het 75e jaar in de meeste gevallen heel langzaam groeit.

Bij vrouwen onder de 50 jaar is borstkanker lastiger op te sporen, omdat er dan nog veel klierweefsel in de borsten zit. Röntgenfoto’s zijn daardoor moeilijk te beoordelen.

Enkele maanden geleden publiceerde het medische vaktijdschrift British Medical Journal nog een artikel dat veel vrouwen onnodig worden behandeld voor borstkanker.

Ruim 1 op de 3 gevallen van borstkanker die worden opgespoord via preventief onderzoek is ongevaarlijk en leidt niet tot ziekte of dood. In deze gevallen zijn operatieve ingrepen en bestralingen overbodig, zo stelden de auteurs.

Door vrouwen op jongere leeftijd te gaan screenen, neemt de kans op overdiagnose en onnodige ingrepen alleen maar toe. Met alle onrust die dat met zich meebrengt, bovendien.

Als reden om te pleiten voor een verlaging van de leeftijd naar 30 jaar, noemt Bolleurs dat het aantal vrouwen onder de 50 met borstkanker toeneemt. Maar is dat zo? Dat vraag ik me af.

Het absolute aantal vrouwen dat borstkanker krijgt is de afgelopen jaren gestegen tot ruim 12.000 per jaar en dus zal het aantal jonger vrouwen met de ziekte ook zijn toegenomen. Maar is die toename sterker dan onder andere leeftijdsgroepen?

Op dit moment is iets minder dan een kwart van de vrouwen bij wie borstkanker wordt geconstateerd jonger dan 50 jaar, zo’n 7% is zelfs jonger dan 45 jaar.

Lees ook:Jong screenen op borstkanker redt levens
Lees ook:Steeds minder vrouwen sterven aan borstkanker
Lees ook:Screening borstkanker heeft wel degelijk nut
Lees ook:Screening borstkanker gaat digitaal
Lees ook:Donkere vrouw krijgt jonger borstkanker

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Onderzoek borstkanker moet vanaf 30 jaar’

 1. Maria

  Het spijt me, ik ben echt niet voor. De kans dat je borstkanker krijgt als je 35 bent, is 1 op 625. De kans dat je borstkanker krijgt als je jonger bent is nog veel kleiner. Een mammografie maken is bij jonge vrouwen vaak niet genoeg om op borstkanker te screenen en echografie voegt daar wel iets aan toe, maar is vaak ook niet genoeg. Je ziet ook dat op jonge leeftijd borstkanker heel snel kan groeien en dan is eens per jaar screenen eigenlijk te weinig.

  Ik denk dat het veel effectiever is om vrouwen alert te maken, zodat ze naar de huisarts gaan als ze iets voelen dat anders is dan normaal. En ik zou graag willen dat huisartsen getraind worden om het net iets vaker wel serieus te nemen (alhoewel daar de afgelopen tijd vrij veel aandacht voor is geweest).

  Ik ben zelfs bang dat als jonge vrouwen mammografiëen laten maken en te horen krijgen dat er niets te zien is, dat ze dan al helemaal niet meer alert zijn en al helemaal niet meer aan de bel trekken. Per saldo betekent dat dus een veel groter risico om borstkanker over het hoofd te zien. (tell me, want ik was er zo een, 36 jaar, tumor van 10 bij 6 bij 7 centimeter, niet te zien op echo en mammografie, maar pas met MRI ontdekt)

  Ik wilde er nog aan toevoegen dat het erg kostbaar is om die screeningen uit te voeren, zeker omdat dat, zoals Mika schrijft, veel vals-positieven geeft, wat dan ook nog eens nader onderzocht moet worden (en bij die vrouwen een onnoemelijke partij stress geeft).

  Dat geld kun je echt veel beter besteden aan het verbeteren van de behandelmethoden. Borstkanker is nog steeds doodsoorzaak nummer één onder jonge vrouwen en dat is maar nauwelijks verlaagd de afgelopen jaren. Meer geld voor betere behandelmethoden, dáár schieten we pas iets mee op.

    /   Reply  / 
 2. Ralph

  Onmogelijk, zelfs als dit in de Tweede Kamer wordt besproken zal dit niet verzoek niet worden gehonoreerd.

  De initiatiefnemers gaan voorbij aan een aantal belangrijke feiten. De meeste bezwaren zijn al genoemd door mijn voorgangster.

  Er is nog een belangrijke factor, die onderbelicht is. In het geval van borstkankeronderzoek is de bijdrage van een bevolkingsonderzoek aan de genezingskans minimaal. Voor oudere vrouwen is dit bezwaar overkomelijk, door verschillende factoren. Voor jongere vrouwen is niet niet verdedigbaar (tenzij er sprake is van erfelijke vormen, maar dit laat ik verder buiten beschouwing). De marginale winst die je boekt bij vroege detectie wordt (nu al) volledig overruled door de mogelijkheden die gerichte behandeling biedt.

  Wat wél een goed idee is voor een initiatief is zorgverzekeraars verplichten om de zogenaamde Mammaprint (http://www.mammaprint.nl/) te vergoeden. Met deze analysemethode krijgen behandelaars veel meer inzicht in hoe ze een borstkanker zo effectief mogelijk kunnen behandelen. Dit levert niet alleen winst op in overleving, maar ook in kwaliteit van leven en het voorkomen van uitzaaiingen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>