In 1 op de 3 gevallen geeft uitstrijkje ten onrechte een goede uitslag

Ruim 1 op de 3 vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker krijgt ten onrechte te horen dat alles in orde is. Dat concluderen patholoog Folkert van Kemenade en internist Mariël Casparie van het VU medisch centrum in Amsterdam in hun onderzoek naar de effectiviteit van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Van Kemenade en Casparie keken in eerste instantie naar het aantal vrouwen bij wie in 2006 en 2007 baarmoederhalskanker werd vastgesteld – 1037 in totaal – en zochten uit hoeveel van hen er nog nooit een uitstrijkje had laten doen. Dat bleek 34% te zijn.

Echter, ze konden ook kijken naar de vrouwen die wél hadden deelgenomen en van hen bleek maar liefst 37% te horen hebben gekregen dat er geen afwijkende cellen waren gevonden.

‘Bij hen bleek gewoon een reguliere uitslag te zijn afgegeven met het advies om over 5 jaar terug te komen’, stelt Van Kemenade. ‘Die vrouwen ontwikkelden toch binnen 5 jaar baarmoederhalskanker. Het is niet goed voorstelbaar dat het kan. Het is niet uitgesloten, maar wel zeldzaam. Veel waarschijnlijker is het dat de test de afwijkende cellen niet heeft opgemerkt.’

Mogelijk heeft de microscoop geen afwijkende cellen kunnen opsporen of heeft de huisarts ze over het hoofd heeft gezien. Hoe dan ook, Van Kemenade concludeert dat het jaarlijks toch om 90 vrouwen gaat die ten onrechte gerust worden gesteld.

‘Dat is eigenlijk te hoog’. Dat zou je nog kunnen oplossen door de test gevoeliger te maken.’

Klik hier voor het interview met Van Kemenade via de podcast van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG).

Lees ook:Te veel vrouwen negeren oproep voor uitstrijkje
Lees ook:Extra test maakt uitstrijkje betrouwbaarder
Lees ook:Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is
Lees ook:Thuistest effectief in opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Zelftest spoort baarmoederhalskanker op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>