Over 2 jaar 24-uurszorg voor bevallingen in ziekenhuis

In 2012 moet elke zwangere vrouw in een spoedsituatie binnen 15 minuten worden geholpen door een verloskundige of een gynaecoloog. Dat betekent dus dat ziekenhuizen 7 dagen per week, 24 uur per dag een gynaecoloog, een kinderarts en een operatieteam paraat moeten hebben.

Nu is dat nog maar in enkele ziekenhuizen het geval en dat is geen wenselijke situatie, stelt de stuurgroep Zwangerschap en Geboorte in haar nog vertrouwelijke advies aan minister Klink waarop de Volkskrant beslag heeft weten te leggen.

Nederland kent een hoge babysterfte. Eén op de 100 baby’s in ons land sterft rond en tijdens de geboorte. In Europa doen alleen Frankrijk en Letland het slechter.

Hoe dat precies komt is onduidelijk. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de thuisbevalling niet onveiliger is dan bevallen in het ziekenhuis. Het afschaffen van de thuisbevalling is dan ook gelukkig niet aan de orde.

Maar de stuurgroep doet wel een ander verstandig voorstel. De adviseurs vinden dat zwangere vrouwen tijdens de bevalling niet meer alleen gelaten mogen worden. Nu gebeurt dat vaak nog wel.

In de toekomst moet elke barende vrouw binnen 30 minuten continu begeleid worden door een kraamverzorgster thuis of een verpleegkundige in het ziekenhuis.

Vrouwen die risico kopen moeten moeten continu in de gaten gehouden worden door een gynaecoloog of een andere professionele hulpverlener.

Het doel van alle adviezen is om de vermijdbare babysterfte in Nederland binnen 5 jaar te halveren.

Lees meer over het nog geheime rapport in de Volkskrant.

Lees ook:Ziekenhuizen maken plan voor 24-uurs bevallingszorg
Lees ook:Minister wil 24-uurs verloskundige zorg in ziekenhuis
Lees ook:Gynaecologen willen één verloskundig systeem
Lees ook:Gynaecoloog: we grijpen te laat in bij bevalling
Lees ook:‘Verloskundig systeem moet op de schop’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>