‘Ook falende arts op zwarte lijst’

Sinds kort is er een zwarte lijst van medisch specialisten die door het tuchtcollege een beroepsverbod opgelegd hebben gekregen. Maar dat is te beperkt, stelt  internist Rob Valentijn in het Algemeen Dagblad. Ook artsen die geen operatie meer mogen uitvoeren of ontslagen zijn zouden op de lijst moeten staan.

Valentijn, oud-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten en mede-opsteller van kwaliteitsbeleid voor ziekenhuizen vindt dat patiënten recht hebben om te weten welke specialisten er op dit moment niet naar behoren functioneren.

Bovendien is uitbreiding van de zwarte lijst is ook van belang voor ziekenhuizen. Die kunnen door de lijst te raadplegen, voorkomen dat ze een specialist aannemen die recent in een ander ziekenhuis is ontslagen.

De tijd dat artsen helemaal alleen werkten en aan niemand verantwoording hoefden uit te leggen is (gelukkig) voorbij. Tegenwoordig worden er in vrijwel elk ziekenhuis functioneringsgesprekken gevoerd met medisch specialisten.

En het wordt – zo stelt de internist – ook steeds normaler dat artsen elkaar op hun functioneren aanspreken. Dat is ook wat het nieuwe protocol voorschrijft: eerst je collega zelf aanspreken en pas daarna naar het bestuur stappen.

Mocht uiteindelijk na onderzoek blijken dat de melding gegrond is en dat de betreffende arts zich niet kan verbeteren of zelfs geen operaties meer mag uitvoeren, dan hebben patiënten én andere ziekenhuizen het recht dat te weten, vindt Valentijn.

Morgen spreekt hij hierover op een congres over het disfunctioneren van medisch specialisten.

Lees ook:Roep om zwarte lijst met blunderende artsen
Lees ook:Zwarte lijst met artsen staat online
Lees ook:Zwarte lijst medici leidt tot ontslag docent
Lees ook:CZ komt met zwarte lijst blaasoperaties
Lees ook:Ziekenhuizen klagen over zwarte lijst CZ

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Ook falende arts op zwarte lijst’

  1. Drs. D.M. Keesenberg

    Goede zaak, onbekwaamheid zeker met grotere risico’s dient gecontroleerd te worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>