Paddenstoel veelbelovend in strijd tegen kanker

Een extract uit de wilde paddenstoel Cordyceps sinensis lijkt veelbelovende resultaten op te leveren in de strijd tegen meerdere kankersoorten. Dat heeft een Brits onderzoeksteam van de universiteit van Nottingham ontdekt.

Een lage dosis van de paddenstoel, die voorkomt op de hoogvlakte van Tibet, zou ertoe leiden dat kankercellen minder ongecontroleerd groeien. Een hoge dosis heeft volgende onderzoekers invloed op de klontering van kankercellen, zo meldt de website natuurbericht.nl.

Het gebeurt wel vaker dat stoffen uit een wilde plant geneeskrachtig blijken te zijn. Vaak zijn dit planten die al eeuwenlang door de inheemse bevolking worden gebruikt. Met paddenstoelen gebeurt dat vrijwel nooit.

De Cordyceps sinensis-paddenstoel staat in China echter al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige werking. De eerste wetenschappelijke artikelen over de mogelijke werking tegen kanker dateren al uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw.

De paddenstoel verdween weer uit beeld, omdat het heel moeilijk was om aan grondstof te komen voor onderzoek. Handelaren vroegen namelijk enorm hoge prijzen. Het Britse onderzoeksteam is er nu in geslaagd een kunstmatig extract van de werkzame stof te maken, cordycepin.

Hoofdonderzoeker, biologe Cornelia de Moor, denkt dat cordycepin een grondstof kan zijn voor een heel nieuwe generatie medicijnen tegen kanker.

In Nederland groeit een nauw verwante soort van de Tibetaanse paddenstoel, de Cordyceps militaris ofwel rupsendoder.

Lees ook:‘Appelschil kan kanker voorkomen’
Lees ook:Licht veelbelovend in de strijd tegen kanker
Lees ook:Gezonder leven, neem dagelijks twee galzen cranberrysap
Lees ook:XTC mogelijk nieuw wapen tegen bloedkanker
Lees ook:Herfstkrokus nieuwe belofte tegen kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>