‘Mexicaanse griep was geen pandemie’

De Europese regeringen hebben zich flink in de maling laten nemen door de farmaceutische industrie. De Mexicaanse griep wás helemaal geen pandemie. Dat zegt Wolfgang Wodarg, hoofd van de Europese Gezondheidsraad.

Altijd makkelijk zeggen achteraf. Zeker van iemand van wie ik tijdens de hele Mexicaanse griepepidemie nooit iets heb gehoord of gelezen.

Had hij niet begin juni kunnen roepen dat geen sprake was van een pandemie? Of moeten we concluderen dat niemand destijds kon voorzien hoe de griep zich zou gaan ontwikkelen?

Wodarg denkt dat de farmaceutische industrie er achter zit. Die zou druk hebben uitgeoefend op de politiek om zo miljarden te kunnen vedienen aan de verkoop van virusremmers en vaccins, zo meldt dagblad Sp!ts vandaag.

 Volgens de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus slaat de EU-chef de plank volledig mis. ‘Volgens de internationale definitie was dit wel degelijk een pandemie. Alleen weet je van tevoren niet hoe erg het wordt’.

Osterhaus is er van overtuigd dat de voorbereidingen van Klink veel levens hebben gered, al kan hij niet precies zeggen hoeveel. In Nederland zijn 54 mensen overleden aan de Mexicaanse griep.

Wordt ongetwijfeld vervolgd, want het Europese hof gaat onderzoek doen naar de rol van farmaceutische bedrijven tijdens de Mexicaanse griep.

Lees ook:‘ Belangenverstrengeling rond aanpak Mexicaanse griep’
Lees ook:‘Grieppandemie met miljoenen doden dreigt’
Lees ook:1 op de 5 mensen raakte besmet met Mexicaanse griep
Lees ook:RIVM: aanpak Mexicaanse griep griep was juist
Lees ook:Mexicaanse griepepidemie nog niet over piek heen

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Mexicaanse griep was geen pandemie’

  1. W.K. v. Stuijvenberg

    Leugens verspreiden om je eigen zakken te vullen. Dat is niets nieuws. Onethisch handelen is gewoon de praktijk van alledag in de zorg.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>