Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten

Onderzoekers uit Amsterdam, Leiden en Rotterdam hebben nieuwe genetische varianten gevonden die het risico op diabetes type 2 – de meest voorkomende vorm van de chronische ziekte – vergroten.

Het vaststellen van de erfelijke aanleg is van belang om bij mensen te kunnen inschatten hoe groot de kans is dat zij suikerziekte ontwikkelen. Bovendien kunnen zo manieren worden gevonden die de aandoening tegengaan.

Meer dan 220 miljoen mensen wereldwijd hebben diabetes, waarvan 90 procent lijdt aan diabetes type 2, de zogenaamde ouderdomsdiabetes. Bij diabetes type 2 reageren de lichaamscellen niet meer voldoende op de eigen insuline (zogenaamde insulineresistentie) en/of wordt er niet voldoende insuline geproduceerd.

Uit analyses zijn nu 9 nieuwe genetische varianten gehaald die invloed hebben op het glucoseniveau. Een aantal daarvan blijkt ook betrokken bij de verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht. Overgewicht komt steeds vaker voor en ook op steeds jongere leeftijd. De verwachting is dan ook dat het aantal gevallen van diabetes type 2 (op jonge leeftijd) in de toekomst nog verder zal stijgen.

Bron: LUMC

Lees ook:Erfelijke aanleg voor diabetes voor het eerst op te sporen
Lees ook:Immuunsysteem speelt sleutelrol bij diabetes
Lees ook:Vier nieuwe diabetes-genen ontdekt
Lees ook:Diabetes gaat vaak samen met psoriasis
Lees ook:Oestrogeen beschermt vrouwen tegen diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>