Zwangere vrouw niet meer alleen tijdens bevalling

Zwangere vrouwen worden binnenkort niet meer alleen gelaten tijdens de bevalling. Dat hebben de werkgevers in de kraamzorg (Actiz) en de vereniging van verloskundigen (KNOV) besloten. Daarmee willen zij de hoge babysterfte in ons land terugdringen.

Nu komt een verloskundige een paar keer kijken tijdens de bevalling en blijft zij pas als de ontsluiting bijna volledig is. In de toekomst zal mogelijk de kraamverzorgster vroegtijdig ingezet worden die de aanstaande moeder – onder eindverantwoordelijkheid van de verloskundige – bijstaat.

De kraamzorg en de verloskundigen lopen daarmee vooruit op het standpunt van minister Klink die in maart reageert op het rapport van een stuurgroep die vorige maand adviezen gaf om de hoge babysterfte te verminderen

KNOV en Actiz willen ook meer duidelijke afspraken maken rond de kraamperiode, want op dit moment is er er volgens de beide organisaties te veel vrijblijvendheid en zijn de regionale verschillen groot.

Zo krijgen zwangere vrouwen binnenkort voor de 34e week een thuisbezoek, bij voorkeur van de verloskundige zelf. Dan wordt besloten of de bevalling beter thuis, in een ziekenhuis of geboortecentrum kan plaatsvinden.

Om aan de wens van vrouwen te kunnen voldoen om in een veilige, maar niet-klinische omgeving te bevallen, zullen er meer geboortecentra bij ziekenhuizen worden gebouwd. Hier kunnen vrouwen in alle rust in een huiselijke omgeving bevallen en is het ziekenhuis met alle medische voorzieningen toch dichtbij.

Bron: Actiz

Lees ook:‘Thuisbevallen is nog steeds een veilige keuze’
Lees ook:Pijnbestrijding bij thuisbevalling keert mogelijk terug
Lees ook:Ruim duizend verloskundigen met keurmerk
Lees ook:Gynaecologen willen één verloskundig systeem
Lees ook:Zwangere vrouw steeds vaker doorverwezen naar gynaecoloog

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zwangere vrouw niet meer alleen tijdens bevalling

  1. Lia

    het werd tijd. Die ongebreidelde promotie van De Thuisbevalling is nog tot daaraan toe, maar het is belachelijk dat vrouwen die liever in het ziekenhuis bevallen, daar nog eens extra voor moeten betalen, zoals dat nu het geval is. Niet iedereen kan dat geld zo maar ophoesten, terwijl het juist belangrijk is dat vrouwen tijdens de bevalling in een omgeving zijn waar ze zich veilig en prettig voelen. Bij mijn eerste was er volgens de verloskundige ‘ab-so-luut geen reden om in het ziekenhuis te bevallen’. Dat ik me in het ziekenhuis veiliger en dus prettiger zou voelen, ach… ik moest niet zo zeuren. Dat telde blijkbaar niet mee.

    Nou, ik ben blij dat ik het heb doorgezet om toch in het ziekenhuis te bevallen, want de brandweer had er aan te pas moeten komen om me na de bevalling naar het ziekenhuis te krijgen, want ik bloedde bijna leeg.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>