Ook Amsterdamse ziekenhuizen verdacht van ‘postcodebeleid’

Als Nederlander ben je vrij om te kiezen in welk ziekenhuis en door welke zorgverlener je behandeld wilt worden. Maar sommige ziekenhuizen houden zich niet zo nauw aan dat recht. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft de afgelopen week 2 Amsterdamse ziekenhuizen onverwachts een bezoek gebracht omdat zij ervan worden verdacht patiënten te weigeren op grond van hun postcode.

Onlangs kwam het Academisch Ziekenhuis in Maastricht in opspraak omdat zij patiënten met een zeldzame immunologische ziekte weren als zij niet in de directe omgeving van het ziekenhuis wonen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde daarop een onderzoek in.

Naar nu blijkt hanteren ook het AMC en het VU in Amsterdam eenzelfde soort beleid. Al denken ze daar in Amsterdam anders over. Het ziekenhuis in Maastricht weigerde patiënten voor topklinische zorg, aldus de woordvoerder van het AMC in de Volkskrant.

‘Daarvoor wordt een academisch ziekenhuis betaald.’ Het AMC weert patiënten alleen voor basiszorg die elk ziekenhuis kan leveren. ‘En alleen voor een beperkt aantal specialismen zoals orthopedie en neurologie, waar wachtlijsten voor zijn.’

De ziekenhuizen vinden dat patiënten erbij gebaat zijn om eerder en dichter bij huis te worden geholpen. Bovendien zijn zij ervan overtuigd dat postcodeselectie voor basiszorg niet verboden is. Laten ze elke patiënt zomaar toe, dan bestaat de kans dat de wachtlijsten weer toenemen en uiteindelijk ook de topklinische zorg in gevaar komt, stellen ze in de hoofdstad.

De NMA wil tijdens het onderzoek geen uitspraak doen over een eventueel verschil tussen het beleid in Maastricht en dat in Amsterdam.

Lees ook:Nieuwe website STZ-ziekenhuizen online
Lees ook:Patiënt kan steeds sneller naar huis
Lees ook:Ziekenhuizen gaan samen in kankerinstituut
Lees ook:Ziekenhuizen kijken bij elkaar in de keuken
Lees ook:AMC niet langer op zwarte lijst CZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>