Nederlander met depressie zoekt vaak geen hulp


Meer dan de helft (58%) van de Nederlanders met depressieve klachten zoekt geen professionele hulp. Van deze groep denkt 10% dat het te duur is, 9% durft niet.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Intomart GfK in opdracht van zorgverzekeraar CZ heeft gehouden onder ruim 5000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Van de mensen die hun depressieve klachten erkennen, laat 12% zich niet laat behandelen vanwege eerdere slechte ervaringen. ‘Geen tijd’ is voor 12 procent reden geen hulp te zoeken. Meer dan de helft van de mensen met depressieve klachten die geen hulp zoekt, hoopt er zelf bovenop te komen.

Bijna 15% van de bevolking heeft depressieve klachten. Het is voor het tweede opeenvolgende jaar dat CZ onderzoek doet naar depressie. De zorgverzekeraar hoopt zo  een betere indruk te krijgen van de hulp die mensen al dan niet zoeken als ze niet lekker in hun vel zitten en om een beeld te krijgen waar ze in zo’n geval behoefte aan hebben. 

Om mensen met depressieve klachten te ondersteunen, is CZ vorig jaar met een aantal online-diensten gestart. Zo kun je op de website (www.cz.nl/depressie) online-deskundigen raadplegen, bijvoorbeeld een psycholoog, informatie vinden over de symptomen van een depressie en wat je er zelf aan kunt doen.

Ook kun je er gratis een zogenoemde CZ depri-test doen om vast te stellen of je wellicht last hebt van een dipje of dat er mogelijk sprake is van een (milde) depressie.

Afgelopen jaar hebben zo’n 35.000 bezoekers de test op de website van CZ al gedaan. De test is toegankelijk voor alle bezoekers, dus ook wie niet bij CZ verzekerd is.

Bron: CZ

Lees ook:Even bellen of je een depressie hebt
Lees ook:Behandeling depressieve klachten werkt onvoldoende
Lees ook:Buikvet en depressie gaan vaak samen
Lees ook:Internettherapie beter dan gewone therapeut
Lees ook:Depressieve oudere heeft meer buikvet

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederlander met depressie zoekt vaak geen hulp

  1. Drs. D.M. Keesenberg

    Tevens is de beeldvorming van deze vorm van hulp niet bijzonder positief!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>